FSMVÜ | Beş Dakikada Kariyer: Doğukan Güngör
Beş Dakikada Kariyer: Doğukan Güngör

3Dörtgen Pazarlama İletişimi Yöneticisi Doğukan Güngör

“Üniversite yılları” dediğimizde aklınıza gelen…

Üniversite yılları denince aklıma ilk olarak yoğun mühendislik derslerinden fırsat bulup kampüs içinde sevdiklerimle vakit geçirdiğim eğlenceli günler geliyor.  Çok güzel bir sinerjimiz vardı. Üniversite kampüsümüz doğayla iç içe ve oldukça keyifliydi. Biz bir grup arkadaş bunun tadını çıkarmayı çok iyi biliyorduk. Onun dışında, mühendislik eğitimi alırken vizyonlarıyla hayatıma çok farklı bir yön veren sevgilli hocalarım Eva Şarlak ve Celile Bozkır aklıma geliyor, ki onlar ailemle birlikte hayallerime erişmem konusunda bana çok destek oldular. Final dönemlerinde kütüphanede sabahlayıp yüzde 20 verimle çalıştığımız günleri de unutamam.

Bu mesleği seçme nedeniniz?

Endüstri Mühendisliği’nin beni cezbeden tarafı mühendislik disiplini ile birlikte birçok sektörle içiçe olduğu için sosyal bir altyapı oluşturmasıydı. Çünkü en büyük hedefim yaratıcı endüstrinin içerisinde yer almaktı. Analitik düşünce yapımı bozmadan bu alana en sağlıklı şekilde ilerleyebileceğim tek mühendislik dalının bu olduğunu düşünüyordum. Üniversite yıllarında birçok kulüp ve etkinlikte aktif olarak görev ve sorumluluklar alarak, reklam ajanslarında yarı zamanlı çalışarak bir yandan da yaratıcı endüstriye yavaş yavaş adım atmaya başlamıştım. Nitekim mezun olduktan sonra edindiğim yaratıcılığı körelten birkaç kötü iş deneyimi sonrasında asıl hedefime tamamen kitlenmek için Pazarlama İletişimi yüksek lisans eğitimi aldım. Şu an çok tatlı takım arkadaşlarımla dünyada benzeri olmayan bir oluşumun marka ve pazarlama iletişimini yapıyorum.

Sizce içinde bulunduğunuz sektör nereye gidiyor?

Son 20 yılda teknolojinin önlenemez yükselişine şahit oluyoruz. Son kullanıcı ürünü olarak evimize, ofisimize, okulumuza hatta cebimize giren bu yeni teknolojiler toplum düzeyinde birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Bunlardan en iddialı ve hiç şüphesiz en çok konuşulanı da 3 boyutlu yazıcılar. Bu teknolojinin insanlara kattığı en büyük özellik onların evlerinde, ofislerinde, okullarında, atölyelerinde birer üretici olmalarını sağlamaları. Tüketici bir toplumdan üretici bir topluma evrilme yolunda hızla ilerliyoruz. Birçok dinamik de bu doğrultuda değişti, değişiyor ve değişecek. 3 boyutlu yazıcı endüstrisi beklentileri 2020 yılında sektörün 20 milyar $ hacme ulaşacağını söylüyor. Ki bugünkü verilere baktığımızda bu beklentinin de üzerinde bir durumla karşı karşıya kalacağımız aşikar. Tabi bu teknolojinin gelişmesi bazı insan gücüne ihtiyaç duyan iş kollarını ortadan kaldırsa da daha fazla yeni iş ve kariyer fırsatlarını da beraberinde getiriyor.

Öğrencilerimize en önemli tavsiyeniz ne olabilir?

En önemli tavsiyem ellerindeki en büyük veri hazinesi olan interneti çok iyi değerlendirerek dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve yarattığı fırsatları, değişimleri yakından takip etmeniz olacaktır. Her şeyi olduğu gibi bilgiyi de çok cabuk tüketiyoruz. Her tükettiğimiz bilginin yerine bir yenisini, üreterek koymalıyız. Ve bir diğer tavsiyem de ne olursa olsun istediğiniz işi yapın. Hayatımızın hatrı sayılır önemli bir kısmını yaptığımız işe endeksliyoruz. Bu yüzden seçiminiz öncelikli olarak sizi mutlu edecek doğrultuda olmalı. Yaptığınız işi iş olarak görmediğinizde mutlu olursunuz.

Size göre iş hayatını özetleyen 3 kavram?

Şu an hem içinde bulunduğum oluşum hem de buradaki sorumluluklarım sebebiyle benim iş hayatımı özetleyen en önemli 3 kavram; planlı olmak, hızlı olmak ve sorgulayıcı olmak.

. . .