“Bir kulvara mahkum olmayan bir mesleğe sahibiz”

Dünyada Türkçenin Öğretimi ve Kariyer Fırsatları Seminerimiz, 26 Ekim Perşembe günü Altunizade Yerleşkemizde gerçekleşti.

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Hocalarımızdan Yrd. Doç. Dr. Şaban Çobanoğlu’nun konuşmacı olduğu seminerde bölüm öğrencilerimiz Türkçe dilinin kullanımı, Türkçe öğretmenliği ve seçilebilecek diğer mesleklere dair önemli bilgiler elde etti. Bölümün zenginliklerinden ve mezuniyet sonrası süreçler hakkında da bilgiler veren Çobanoğlu, “Editör, yazar, televizyoncu hatta tiyatrocu bile olabilirsiniz. Bizler bir kulvara mahkum olmayan bir mesleğe sahibiz” diyerek seçilebilecek alanların çeşitliliğine değindi.

İkinci bir dilin önemi

Dil ve kültürü oturmadan, bir ülkenin yurtdışında tanıtımı ve bir bireyin kendisini ifade etmesinin mümkün olmadığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şaban Çobanoğlu,  Türkçenin yanı sıra Doğu ve Balkan dillerinden bir dilin de öğrenilmesinin gerekliliğini vurguladı. Özellikle Osmanlıca öğreniminin, eski Türkçe öğrenimini kolaylaştırdığını belirten hocamız, öğrencilerimizin belediyelerin ücretsiz kurslarını takip etmesini ve farklı dillerde kitaplar okumalarını önerdi.

“Ülkenizin sınırlarını tel örgülerle değil, dilinizle koruyun”

Ahmet Yesevi ve Yunus Emre’den de örnekler veren Çobanoğlu, “Sizler bu zatların gönlünü taşırsanız, kültürel diplomasiyi oluşturmuş olursunuz. Ülkenizin sınırlarını tel örgülerle değil, dilinizle koruyun. Akıl ve gönlü aynı tasta birleştirin ki uluslararası örgütlerde söz sahibi olun. Şu günlerde fikir, sanat, edebiyat hatta mutfak kültürümüzün bile uluslararası mübadelesi söz konusu. Sizler tepsinize önce dilinizi sonra diğer yeteneklerinizi koyun” diyerek bölüm öğrencilerimize tavsiyeler verdi.

“Dünyanın 5. büyük dilini konuşuyoruz”

Dünyada 13 milyon kilometrekarede konuşulan en büyük beşinci dile sahip olduğumuzu belirten Çobanoğlu, “Bu coğrafyada iş yok demeyin, ‘bizde iş yok’ deyin. Ülkemizde öğrenim gören yabancı öğrencilerin sayısı gün geçtikçe arıtıyor. Enstitüler ve üniversitelerin TÖMER bölümleri Türkçe öğretmenleri arıyor. Başvurularınızı yapın, yeterlilik sınavlarına girin” diyerek öğrencilerimizi yönlendirdi.