Civil En’Gage Paneli ile Mesleğin Fragmanını İzledik

İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Yapı ve İnşaat Kulübü işbirliğiyle düzenlenen Civil En’Gage Paneli 16 Nisan Pazartesi günü Haliç Yerleşkemizde gerçekleşti.

İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bölümü öğrencilerinin haricinde farklı üniversitelerden öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği Civil En’Gage Paneli Yapı ve İnşaat Kulübü Başkan Yardımcısı Sema Akar’ın açılış konuşmasıyla başladı.

“Bizler Yapı ve İnşaat Kulübü olarak üniversitenin artık sadece mezun olmak ve ortalama yükseltmek için eğitim görülen bir yer olmadığını düşünüyoruz. Üniversite sıraları ve yılları bizler için ‘network’ ve ‘pratik sahayı gözlemleyerek tecrübe biriktirmek’ için bir fırsat anlamına da geliyor” diyen Akar, Civil En’Gage gibi organizasyonlar ile mesleğin fragmanını üniversite sıralarında izleme fırsatı bulduklarını söyledi.

“Afete insani ve mühendislik açısından her daim hazır olmalıyız”

Akar’ın ardından söz Hazama Ando Corparation’dan Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin oldu. “Deprem Afetine Hazır Mıyız?” konu başlığıyla sahneye çıkan Moriwaki, büyük Erzincan depreminden, 1999 Marmara depremine varınca Türk insanının deprem afetine karşı gösterdiği reaksiyonları, alınan önlemleri ve yapılması gerekenleri özellikle Japonya’daki örnekleriyle birlikte anlattı. Sunumunda çeşitli köprü ve viyadüklerin güçlendirme çalışmalarına da yer veren Moriwaki, afete insani ve mühendislik açısından her daim hazır olmamız gerektiğinin altını çizdi.

Moriwaki’nin ardından söz Prof. Dr. Zekai Celep’in oldu. “Tarihi Yığma Yapıların Deprem Güvenliği” sunumuyla ders niteliğinde bilgiler veren Celep, tarihi yapıların bakımı ve güvenliğinin önemine dikkat çekti. Panelimizin bir diğer konuşmacısı, İntaç İnşaat Mühendislik Firması’ndan İnşaat Yüksek Mühendisi Sukan Külekçi, “Mega Projeler ve Yapısal Tasarımları” sunumuyla öğrencilerimize günümüz mega yapıları ve tasarımları hakkında bilgiler vererek kendi kariyer yolculuğundan da bahsetti.

Öğle arasının ardından ENG Metal Yapı’dan Makine Yüksek Mühendisi Selami Gürel “Çelik Yapılar”, Temelkon Mühendislik İnşaat Firması’ndan İnşaat Yüksek Mühendisi Habip Koçak Köse ise “Şehirlerde Derin Kazılar” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler. “Sağlam bir temele sahip değilseniz üst yapıda harika işler çıkarsanız da bir işe yaramaz” diyen Köse’nin sunumuyla panelimiz sona erdi. Birbirinden değerli konuşmacıların değerli bilgiler paylaştığı panelimiz, İnşaat ve Mimarlık bölümü öğrencilerimiz için ufuk açıcı nitelikteydi.