Edebiyat Fakültesi Öğrencilerimizle Osmanlı Arşivi’ndeydik
29 Aralık 2016

Edebiyat Fakültesi öğrencilerimizin katılımıyla 20 ve 27 Aralık 2016 tarihlerinde Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’na iş sahası gezisi düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Öğrenci Başkanı Kübra Ay’ın desteğiyle planlanan gezimize, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Bilim Tarihi Bölümlerimizden 61 öğrenci katıldı. Araştırmacı Erkan Kırın’ın rehberlik ettiği gezide, kurum bünyesindeki Hazine-i Evrak Daimi Sergisi ve Araştırma Salonu gezilerek bölümler hakkında ayrıntılı bilgi alındı. Gezi başlangıcında kurumun tarihçesi, amacı ve vizyonu hakkında bilgi veren Kırın, “Arşivimizde 100 milyon belge ve 400 bin cilt defter bulunmaktadır. Bunlar, kağıdın kutsal bir belge kabul edildiği bir imparatorluğun bize mirası” dedi. Osmanlı İmparatorluğu’na ait ilk eserlerin çeşitli sebepler nedeniyle günümüze ulaşamadığını belirten Kırın, “En eski defter 1432 yılına ait, ondan sonraki süreçte de her şey kayıt altında” diyerek Osmanlı Arşivi’nin öneminden bahsetti.

Erkan Kırın rehberliğinde öncelikle kurumun Hazine-i Evrak Daimi Sergisi gezildi.  Osmanlı İmparatorluğu’na ait değerli belgelerin korunması ve arşivlenmesinde hangi süreçlerin işlediği hakkında bilgi veren Kırın, belgelerle ilgili tarihi bilgiler ve anekdotlar paylaşarak öğrencilerimizin ilgisini canlı tuttu. Tarihle ilgili sorular yönelten Kırın, doğru cevap veren öğrencilerimize ferman, berat ve kitap hediye etti. Yaklaşık üç saatlik gezinin ikinci kısmında ise Araştırma Salonu’na geçilerek kuruma gelen kişilerin araştırma yapması için nasıl bir yol izleyeceği uygulamalı olarak anlatıldı. Gezi sonunda kurumda çalışma şartları hakkında sorular da yönelten öğrencilerimiz mezuniyet sonrası çalışabilecekleri arşiv alanına dair bilgi aldılar.