Her şey seninle başlar
2 Aralık 2019

Kariyer Merkezi ve Hukuk Kulübü işbirliği ile düzenlenen İstanbul Tahkim Merkezi gezimiz 29 Kasım 2019 Cuma günü gerçekleştirildi.

Kariyer Merkezi Eğitim Koordinatörü Seda TÜRKYILMAZ ve Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Esra GÜLTEKİN eşliğinde düzenlenen gezimizde İstanbul Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Av. Yasin EKMEN konuşmasına İSTAC’ın tanımından bahsederek başladı. Ofis ortamlarını ve kullanım alanlarını anlatan Ekmen, TOBB ve Barolar Birliğinin en büyük destekçileri olduğundan bahsetti. Hazırlanan büyük projelerde artık İSTAC şartı kullanılmaya başladığını belirterek hangi projelerde kullanıldığına dair bilgiler verildi. Tahkim nedir sorusuna cevap veren Eken, seri ve normal tahkim hakkında hazırlamış olduğu sunumdan örnekler vererek anlattı. Uyuşmazlığın olduğu yerde tahkimin bulunduğunu ifade eden Ekmen, bankaların seri tahkimle daha çabuk çözüme kavuştuğundan bahsetti. Sadece tahkim değil arabuluculuk, seri tahkim, acil durum hakemi ve kurallarını verdiği örneklerle anlatıp  “Kariyer planlamanızı bu doğrultuda yapabilirsiniz. 5 yıl sonra bu durum daha farklı gelişebilir.” diyerek öğrencilerimize tavsiyelerde bulundu.

Arabuluculuk ve Tahkim uygulamasını detaylıca anlatan Ekmen,  her ülkede bir tahkim merkezinin bulunduğunu belirterek neden İstanbul Tahkim Merkezi olduğunu sunumunda ve verdiği örneklerle belirtti. Tahkim için “ Adli yargıya alternatiftir. Adli bir yapıdır ve aynı mahkeme gibidir, uyuşmazlığı sona erdirir.” diyerek tahkimin işleyişini anlattı. Neden Tahkim Merkezi tercih edilmelidir? sorusunu cevaplandıran Ekmen, tahkimin şartlarından detaylıca bahsetti.

Tahkimde Kariyer hakkında bilgiler vererek öğrencilerimize yol gösterici bir sunum yapan Ekmen, “Borçlar Genel olmazsa olmaz. Borçlar Geneli iyi bilirseniz gerisi gelecektir.” diyerek öğrencilerimize avukatlık mesleğinin niteliklerinden bahsetti. Taraf vekilliği, hakem heyeti sekreterliği, hakem ve bilirkişi mesleği yapılabildiğini belirterek, “ Bu dörtlü sizin uzman kişi olmanızı sağlayacaktır ve adli yargıyı zorlayabilirsiniz.” diyerek tahkim meslekleri hakkında bilgiler verdi. “Her şey seninle başlar.” diyen Ekmen, birlikte yaşamayı, etik ve ahlak anlayışımızı bilmeyi, sorumluluk sahibi olmayı, hedef ve planlı ilerlemeyi, okumayı, araştırmayı ve monotonluktan kurtulmayı, ikinci bir uğraş edinmeyi, aktif ve entelektüel olmayı hedefleyen bir kişi olunması konusunda öğrencilerimize tavsiyelerde bulunarak konuşmasına son verdi. Araştırma Görevlisi Esra Gültekin’in hediye takdimi ile gezimiz tamamlandı.