İş hayatına girmek teoride öğrendiğim bilgilerimi pekiştirdi

Kariyer Merkezi olarak KALYON GRUP firmasında çalışan Mimarlık mezunumuz Şafak GÖKTEPE’yi iş yerinde ziyaret ettik.

Göktepe, ilk iş hayatına 2. Sınıf sonunda staj yerinde başladığını belirtti. Staj devamında yarı zamanlı, mezuniyet sonrası da tam zamanlı mimari proje odaklı bir ofiste iş hayatına devam etti. İnşaat taahhüt ve uygulama yapan bir firmada çalıştıktan sonra Nisan 2018’de şu anki işine başladığını söyledi.

“İşe yerleşmemi, öncelikle yaptığım işe göstermiş olduğum saygı ve özveri devamında ise yaptığım işte eğitimim sayesinde bana duyulan güvenin kolaylaştırdığını düşünmekteyim. Lisans sonrası uzmanlaşmayı veya çalışmayı düşündüğüm alana karar vermem ve bunu yüksek lisans eğitimimle desteklemem, alanda bilgi ve tecrübe bakımından kendimi geliştirmemi sağlamıştır” dedi.

Eğitimim boyunca aldığım teorik bilgileri sahada kullandım

Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca aldığı teorik bilgileri sahada, proje imalat yapım yöntemleri, malzeme standartları ve yönetmelikler doğrultusunda sıklıkla kullanmakta olduğunu söyledi.

“Büyük ölçekli ve karma bir projede çalışıyor olmak, yapılan işin önem ve kalite beklentileri doğrultusunda kişiye çok fazla sorumluluk yüklemekte ve yapılan işe aidiyet duygusuyla titiz çalışma gerektirmektedir. Çalışma arkadaşlarımın büyük bir kısmı hem yaş hem de iş tecrübeleri olarak çok önümde olmalarına rağmen aradaki farkı, aldığım eğitim ve kültür bilinciyle titizlikle ve fazlaca çalışarak gidermeye çalışıyorum” dedi.

İş hayatına girmek teoride öğrendiğim bilgilerimi pekiştirdi

İş hayatına girmek; özellikle teoride öğrenilen birçok bilginin, malzeme, detay ve inşaat uygulamalarında farklılıklar doğurduğunu gözlemledim. Bu sebeple projedeki iş sorumluluğu gereği bu sorunların nasıl aşılması gerektiği, imalat ve projenin sağlıklı ve doğru bir şekilde nasıl organize edileceği, iş programı doğrultusunda koordineli bir şekilde nasıl neticeye ulaştırılması gerektiği hususunda tecrübelerinin arttığını belirtti.

“İnşaat sektörü, proje ve uygulama bazında mutlaka tecrübe, bilgi ve yetkinlik isteyen bir alandır. Yeni mezun olacak ve bu mesleği seçmeyi amaçlayan öğrenci veya aday arkadaşların mesleğe karşı ilgi ve meraklarını koruyup kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Özellikle öğrenci arkadaşların yaptıkları stajlar boyunca ilgili şefleri veya sorumlu mimar veya mühendis yetkililerinden bolca bilgi almayı amaçlamaları gerekmektedir” dedi.

Şafak Göktepe’den Öğrencilerimize Tavsiyeler

Çalıştığım sektörde işin maliyeti ve bireye yüklenen sorumlulukların fazla olması nedeniyle genellikle tecrübeli mimar ve mühendis adaylar tercih edilmektedir. Kariyerini benim gibi büyük projelerde uygulama sorumluluğu alarak sürdürmek isteyenlerin kendilerini, eğitim hayatı ve özellikle stajları boyunca; malzeme, imalat detayı ve yapım yöntemleri konusunda geliştirmeleri gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra güncel ulusal ve uluslararası malzeme standartları, yönetmelik ve yapım yöntemleri konusunda kendilerini geliştirmeleri önemlidir.

Mimar, iç mimar ve mühendis adayı arkadaşlar, staj ve sosyo-kültürel gelişimleri de kapsayan lisans eğitim hayatı boyunca eksikliklerini tespit etmeleri ve mezuniyet sonrası kariyer planladıkları alanda araştırmalarını sürdürmeleri gerekmektedir. Staj ve eğitimleri boyunca gösterecekleri performans ve işe ilgileri iş hayatına atılmaları için olumlu bir referans sağlayacaktır.

Sektördeki gelişmelerin bilgilerini mezunlarımızdan aldığımız ziyaretlerimize önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Takipte kalın…