İslami İlimler’de Farklı Bir Kariyer Seçeneği: Hac ve Umre Rehberliği
14 Kasım 2016

Ahmet Ziya İbrahimoğlu, İslami İlimler’de kariyeri anlattı, Hac ve Umre deneyimlerini İslami İlimler öğrencilerimizle paylaştı.

 

İslami İlimler bölümü öğrencilerimizin mezun olduktan sonra çalışabilecekleri iş alanları hakkında bilgilendirmek ve diyanet veya devlet kurumları haricinde düşünülebilecek alternatif alanlar hakkında öğrencilerimizi bilgilendirmek adına Ahmet Ziya İbrahimoğlu’nu İslami İlimler Fakültemizde ağırladık.

Özellikle Hac ve Umre Rehberliği hakkında doyurucu bilgiler sunan İbrahimoğlu, 35 yıllık Mekke deneyimlerinden, uygulanan ve olması gereken tur rehberliğinden ve Hac ve Umrenin fıkhi, fikri ve fiili boyutlarından bahsetti.

Hac ve Umrenin fıkhi ve fiili boyutunun uygulandığını ancak fikri boyutunun ihmal edildiğini söyleyen İbrahimoğlu, “Kişiler Hac ve Umrenin ruhunu ve özünü kavrayamıyorlar ve ikinci kez bu deneyimi yaşamak istiyorlar. Ancak sırada bekleyen binlerce aday var ve ikinci kez Hacca gitmek imkansız hale geliyor. Bu yüzden gönülleri tam anlamıyla tatmin edecek bir program dizayn etmek gerekiyor. Namaz kılarken de Hac yaparken de işin şekli ön plana çıkıyor. Elbette ki şekil olmadan ibadet olmaz ancak şekilde yapılan davranışlar tamamlandığı halde işin özü uygulamada hissedilemiyor.  Örneğin Kur’an-ı Kerim namazın bizleri kötülüklerden uzaklaştırdığını söylüyor. Fakat günümüzde beş vakit namaz kıldığı halde türlü kötülükler yapan insanlar görüyoruz. Bunun sebebi, kişinin ibadetini şeklen icra etmesi ve ibadetin ruhunu kavrayamamasından kaynaklanıyor. Hac ve Umre de bu şekildedir. İşin ruhunu ve özünü iyi anlayabilirsek, Peygamber Efendimizin mesajlarını doğru algılayabilir, Hac ve Umre esnasında neleri önemsediğini fark edebilir ve Hac anlayışımızı kökten değiştirebiliriz. Hac ve Umrenin özünü anlayabilir ve ruhunu kavrayabilirsek, hayatın Hac’tan sonra değişecek muhteşem bir ibadet olduğunu anlayabiliriz” dedi.

Öğrencilerimizin sorularını da yanıtlama fırsatı bulan İbrahimoğlu, Hac ve Umre organizasyonları için hanımlara nazaran daha çok erkek rehber tercih eden firmalar karşısında iş imkanı bulabilmek için, hanım mezunların butik turlar organize etmesi gerektiğini ve bu alanda bir kariyer haritası oluşturulabileceğinin altını çizdi.

 

Ahmet Ziya İbrahimoğlu Kimdir?

1954 Trabzon doğumlu olan Ahmet Ziya İbrahimoğlu, 6 yaşında hafızlığı almış, eğitim hayatının ardından kısa bir dönem müftülük yapmış ve Mekke Üniversitesi’nin davetiyle öğretim görevlisi olarak Mekke’ye yerleşmiştir. 35 sene Mekke’de yaşayan İbrahimoğlu, bu süre zarfında akademik işlerin yanı sıra Hac ve Umre Rehberliği de icra etmiş ve Haremeyn Turizm’i kurmuştur. Halen Hac ve Umre organizasyonlarında koordinatör olarak görev yapan İbrahimoğlu, Hac ve Umre Akademisi’nde derslerini sürdürmekte ve Hacı adaylarını bilgilendirmektedir.