“Ne istediğini bilirsen hedefine daha kolay ulaşırsın”

Kariyer Merkezi’nin iş hayatını mezunlarımızdan dinlediği “Mezun Röportajları” serisi devam ediyor. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü mezunu İlay Yılmaz ile 30 Ocak 2021’de bir araya gelerek, eğitim ve iş hayatına dair konuştuk.

Renova Medikal Mühendislik firmasında çalışan mezunumuz, “İşimi mezun olmadan önce buldum. Staj döneminde bu firmada stajyerlik yaptım. Üniversiteye devam ederken gönüllü olarak staja devam ettim. Mezun olduktan sonra da işe alındım.” dedi. 

Biyomedikal sektöründe ilk iş deneyimi olduğunu ama daha önce farklı sektörlerde çalıştığını da ifade eden Yılmaz, “Öğrencilik hayatımda harçlık biriktirmek için farklı sektörlerde, giyim mağazalarında çalıştım. Bence bunu herkes yapmalı çünkü öğrencilik hayatında kişi başka yerlerde kendini ve iletişimini geliştirmek için çalışmalı diye düşünüyorum.” diyerek öğrenimine devam eden öğrencilere de tavsiyede bulundu.

“İş odaklı ve özgün olmam işe yerleşmemde etkili oldu”

İşe yerleşmesinde etkili olduğunu düşündüğü faktörü, “Aslında kendim olmak dışında hiçbir şey yapmadım. Yöneticilerim bana çok destek oldu. Ben de olabildiğince herkese yardımcı oldum. Gözüme batan bir şey varsa oraya müdahale ettim. Hiçbir işten kaçmadım. Nasıl daha faydalı olabilirim düşüncesinde ve problemleri daha kolay nasıl çözerim diye yaklaştım. Kısaca sadece iş odaklı ve özgün olmam bu işe yerleşmemde etkili oldu.” şeklinde ifade etti.

Firmada satış, operasyon ve satın alma işlerini yürüten Yılmaz, biyomedikal bölümünün birçok dalı olduğunu kendisinin iletişim alanında geliştirdiğini ve iş hayatının kendisine pratik çözüm, kriz yönetimi ve iletişim yeteneğinin gelişmesi konusunda çok şey kattığını ifade etti.

“Ne istediğini bilirsen hedefine daha kolay ulaşırsın”

Biyomedikal sektöründe kariyer hedefleyen öğrencilerimize, “Hedef koyabilmek çok önemli. Bu mesleği seçmemde bu bölümde okumamda etkili olan şey, sağlık alanının beni her zaman etkileyen bir bölüm olmasıydı. Ayrıca babam da mühendis olduğu için ben de mühendisliği düşünürdüm. Medikali ve mühendisliği aynı anda kullanabileceğim bir meslek olmasını istemiştim, araştırmalarım sonucu biyomedikal mühendisliği ile tanıştım. Kişi ne istediğini bilip ona göre çalıştıktan sonra zaten kapılar mutlaka açılacaktır. Ne istediğini bilirsen hedefine daha kolay ulaşırsın.” diyerek tavsiyelerde bulundu.

“Hocaların güler yüzü, idari personelin her konuda yardımcı olması benim için çok önemliydi”

“Bir kez daha FSM’de okusaydım sosyal anlamda kendimi daha fazla geliştirirdim. Bunu yapan çok arkadaşlarım vardı ama ben daha çok ders odaklı ilerledim. Hocalarım çok iyiydi, her anlamda bana destek oldular. Ufkumu açmamda bana çok yardımcı oldular. Üniversitedeki tek eksik yanım sosyal anlamda aktif olmamam oldu. Kütüphanede, sınıflarda, laboratuvarda ders çalışmak benim için büyük avantajdı. Hocalarımın güler yüzü, idari personelin her konuda bana yardımcı olması, benim için etkinliklerden çok daha önemliydi.”

İş hayatında FSM’li olmanın avantajlarından da bahseden mezunumuz, “Üniversitemizin biliniyor olması beni mutlu ediyor. Ben de mühendislik okumak isteyenlere üniversitemizi tavsiye ediyorum.” dedi.

“Fark yaratacak olan benim ve eğitim aldığım hocalarımdır”

İş hayatında da diğer üniversite mezunlarından kendini ayıran özellikleri, “Köklü olan ya da olmayan bir üniversiteyi üniversite yapan şey içindeki hocalarıdır. Üniversitem de eğitimi ve hocaları ile takdir ediliyor. En önemlisi de nereden mezun olursam olayım farkı yaratacak olan kişi benim ve bana eğitim veren hocalarımdır.” diye anlattı.

Pandemi sürecindeki iş hayatıyla ilgili de bilgi veren Yılmaz, “Ülkemizde ilk vakalar görülmeye başlayınca bir ay kadar evden çalıştık. Operasyonel kısımda olduğum için telefonla işleri takip edebiliyordum. Sadece evde olmak, fazla hareket halinde olamamak biraz moralimi bozuyordu. Bir ay sonrasında sosyal mesafe kurallarına da uyarak ofisimize geri döndük. Sahada çalışan mühendislerimiz ofiste çalışanları da düşünerek bir süre uzaktan çalışmaya devam ettiler. Yöneticilerimiz bu konuda çok anlayışlılar.” dedi.

Kariyer Merkezi olarak önümüzdeki günlerde mezunlarımızla bir araya gelmeye devam edeceğiz. İş hayatındaki tecrübelerini paylaşmak isteyen tüm mezunlarımızı bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz.