Katıldığım etkinliklerle farkındalık kazandım
25 Şubat 2020

Kariyer Merkezi mezun ziyaretleri kapsamında Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Bilal Ekrem HARMANŞA’yı Sahibinden.com’da ziyaret ettik.

Sahibinden.com’da her şey Dev Akademi’ye başvurmamla başladı

Dev Akademi sahibinden.com’un Genç Yetenek ismi altında yeni yetenekleri keşfettiği bir işe alım programı. Aslına bakılırsa burada bir nevi insan kaynakları ve işe alım sürecine tabi tutuluyorsunuz. Önce sözlü mülakat ve devamında yazılım tabanlı bir uygulama mülakatı ile süreçler ilerliyor. Dev Akademiye başvurduktan sonra sizlere bir algoritma testi gönderiyorlar. Bu testi doğru cevaplayanlardan yüz kişilik bir ekibi mülakata alıyorlar. Sözlü mülakatta ekip çalışmasına yatkınlık, arkadaşların seni nasıl değerlendiriyor gibi sorularla sizin sosyal yetkinliklerinizi ölçüyorlar. Burada kulüp başkanı olmamın ve birçok işi ekiple birlikte gerçekleştirmenin çok faydasını gördüm. Özellikle bu konular üzerinde durdular mülakatta. Aslında buradaki soruların amacı sahibinden.com’daki ekiple ne kadar uyumlu çalışabileceğinizi ölçmekti. Yeni grupların mülakatlarında bunu daha net gözlemleyebiliyorum. Bu aşamaları da geçtikten sonra sizlere kod üzerinden bir algoritma veriyorlar. Bu “kirletilmiş kod” üzerinden sizin bir uygulama çıkarmanız isteniyor. Bu pratik uygulama mülakatında da sizin kod yazmaya ne kadar hakim olduğunuz gözlemleniyor. Bu aşamaların sonunda ilk on kişi arasına girenlere iş teklif ediliyor.

Burada Takım Oyuncusu Olmak ve Ortama Uyum Sağlamak Önemli Bir Yetkinlik

Sahibinden.com bir ilan sitesi görünümünde olsa da arkada çok büyük ve uyumlu bir ekip çalışıyor. Bu ekip mühendislik ve AR-GE olarak ikiye ayrılmış vaziyette. Bu iki ekip de uyumlu bir şekilde kriz çözme, yeni fikir geliştirme, müşteri deneyimi gibi konularda birbirleriyle sürekli paslaşmak zorunda. Bu sebeple büyük bir ekibin parçası oluyorsunuz. Aralarında da en genci benim bu sebeple çevremdeki deneyimli kişilerden de birçok şey öğrenebiliyorum. Burada bir diğer önemli yetkinlik de uyumlu olmak. Birçok işi birlikte yaptığımız için birbirimizle uyumlu çalışmak ve projelerle birlikte iş çıkarmak çok önemli hale geliyor.

Bilgisayarlar ile ilgim çok küçük yaşlarda başladı

Ben kendimi bildim bileli bilgisayarlarla ilgili bir şeyler yapmayı çok istiyordum. Çok küçük yaşlarımdan beri bilgisayarların arasında büyümüştüm. Bölüm tercihim de bu yönde oldu. Sonrasında üniversiteye geçtiğimde work and travel ile Amerika’ya gittim. Burada on dört yaşında lise öğrencilerinin bir sonraki sene eğitimlerine devam edebilmek için para kazandıklarını gördüm. Türkiye ile kıyaslandığında o güne kadar aileden beklentisi olan bir nesil olarak büyüdüğümüzü gördüm. Ancak orada çok erken yaşlarda bu farkındalığın onlarda oluştuğunu ve kendi paralarını kazanarak okullarını devam ettirebildiklerini gördüm. Türkiye’de döndüğümde kararlarımı bu yönde almaya başladım ve çok erken zamanlarda staj ve dönemlik projelerle maddi kazanç elde etmeye çalıştım. Her bir staj ve iş de benim bugüne gelmemi sağladı diyebilirim.

Üniversite tek başına kişinin gelişimi için yetmez

Üniversite kişinin gelişimi için verilen temel eğitimin üstüne çıkmayı sağlar mı bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim ki kişinin farkındalığını artırarak ona vizyon katabilir. Gerisi kişinin bu farkındalıkla yapabileceği şeylere bağlıdır. Yazılım sektörü belki de en çok bilgi paylaşımı yapılan mesleklerden biridir. İnternette bu konuda her şeyi bulabilirsiniz ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu konuda üniversiteler belki iş dünyasına daha yakın eğitimleri düzenleyebilir. Özellikle yazılım sektöründe gördüğümüz hızlı değişime üniversiteler teorik eğitimleri destekleyerek güçlendirebilir.

Machine learning, yapay zeka ve veri madenciliği gelecekte daha da önem kazanacak

Öğrenciler web teknolojileri, mobil uygulamalar, backend, database gibi alanlarda ilerlemek istiyorlarsa ikinci ve üçüncü sınıf derslerine çok dikkat etsinler. Gelecekte özellikle machine learning, yapay zeka ve veri madenciliği alanlarında çok ihtiyaç olacak verinin işlenmesi daha da önem kazanacak bu sebeple üniversitemizde dördüncü sınıf derslerine dikkat etsinler. Ayrıca proje ödevlerinde öğrenciler kesinlikle ellerini taşın altına koysunlar. Ne okul ne de sosyal hayat tek başınıza gelişmeniz için yeterli değildir. Okul size bu konuda yeterli olmazsa siz sosyal anlamda faaliyetlere katılabilirsiniz. En azından bir müzik aleti çalmak bile size büyük katkılar sunabilir. Üniversitedeki etkinliklere öğrencilerin de katılımları çok önemli. Birçok etkinlik yapmıştık kulüp olarak ama en büyük sıkıntıyı öğrencilerin katılımlarında yaşıyorduk. Öğrencilerin de bu konuda farkındalıklarını artırmaları ve bu tür etkinliklere katılmaları çok önemli.

Hangi üniversiteden mezun olursanız olun iş başvurularında belli üniversitelerin ön plana çıktığını görüyorsunuz. Bu sebeple not ortalaması bana göre önemli bir kriter olabiliyor. Bana iş başvurularımda not ortalamamı hiç sormadılar ancak benim şansım projelerimle ve uygulama mülakatlarında yazılım yeteneğimle kendimi göstermem oldu. Bu sebeple yaptığınız projelerde iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayabilecek projeler üretmeniz de çok önemli.

Mezunlarımızın deneyimlerini aktaracağımız sektörel ziyaretlerimiz devam edecektir.