FSMVÜ | Mimari Restorasyon Öğrencilerimiz ile Edirne'deydik
Mimari Restorasyon Öğrencilerimiz ile Edirne'deydik

Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Programı öğrencilerimizle Edirne’nin mimarisi ile dikkat çeken cami ve yapılarını yerinde görerek, restorasyon çalışmalarını inceledik.

Mimari Restorasyon Programı Hocalarımızdan Öğretim Görevlisi Derya Üveysuna ve Merkezimiz işbirliğiyle gerçekleşen iş sahası gezimize, 45 kişilik öğrenci grubu katılım gösterdi. Mimari Restorasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kaya, Mimari Restorasyon Hocalarımızdan Öğrt. Gör. Derya Üveysuna, Öğrt. Gör. Etem Karadeniz ve Tekniker Fetullah Delen’in de rehberlik ettiği iş sahası gezimizde öğrencilerimiz sırasıyla Edirne Sarayı, II. Bayezid Külliyesi, Yıldırım Bayezid Cami, Selimiye Cami, 3 Şerefeli Cami, Eski Cami’nin restorasyon çalışmalarını inceledi.

Edirne bölgesi ve Osmanlı döneminin en önemli eserlerini ziyaret eden öğrencilerimizin iş sahası gezisi, Meriç Nehri ve Mecidiye Köprüsü’nün incelenmesi ile son buldu.

Edirne Sarayı

İstanbul’da yer alan Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı olarak kabul edilen Edirne Sarayı’nın yapımı II. Murat dönemine dayanmaktadır. Sarayda Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmed gibi birçok önemli padişah konaklamıştır. Günümüze yalnızca çok küçük bir kısmı ulaşabilen sarayın restorasyon çalışmaları 2008 yılında başlatılmıştır ve halen devam etmektedir.

II.Bayezid Külliyesi

Edirne’yi darüşşifaya kavuşturmak amacıyla II. Bayezid tarafından yaptırılan II. Bayezid Külliyesi hünkâr mahfili mermerdendir ve oldukça zariftir. Mihrap ve minber de sade bir üslupta yapılmıştır. Külliyenin içindeki Darüşşifa ve Tıp medresesi halen Sağlık Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Yıldırım Bayezid Cami

Edirne'nin en eski camisidir. Gerek planı gerekse sütun başlıkları yapının haç planlı bir Bizans Kilisesi olduğunu göstermektedir. Yıldırım Bayezid adına camiye dönüştürülürken temel dışında yeniden yapılmıştır. Kilise üzerine yeniden yapılan Caminin kıblesi yapının eksenine uymadığından mihrap haç kollarından birisinin köşesine konmuş, eğimli bir görünüş almıştır. Günümüzdeki biçimiyle, dört Kemerli, kubbeli ve tek minareli bir camidir.

Selimiye Cami

II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı, Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii, Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından biridir. Bugün Edirne’nin merkezinde bulunan cami, 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.

Üç Şerefeli Cami

Edirne’nin Osmanlı dönemi camilerinden olan Üç Şerefeli Cami, daha önce yapılan camilerden ayrı olarak geniş bir şadırvan avlusu bulunmaktadır. Orta kubbesi yüksek ve büyüktür. Açılma gücüne karşı sekiz payandası vardır. Minarelerinin en yüksek ve üç şerefeli olanı camiye adını vermiştir.

Eski Cami

Fetret Devri’nde inşasına başlanan ve günümüze kadar gelen ilk orijinal abidevi yapı olan Eski Cami, Hacı Bayram Veli’nin vaaz verdiği cami olarak da bilinir. Ayrıca Kabe’den getirildiği rivayet edilen ve mihrabın sağında bulunan Kabe tası, özel bir ziyaret noktası olarak bilinmektedir. Son dönemlerde de zamanının ünlü hattatları, eserlerini Eski Cami’ye vermiş bu eserler caminin duvarlarını süslemiştir. Ayrıca minberin sağındaki altın yaldızlı besmelede de II. Abdülhamid’in imzası da görülmektedir.

Meriç Nehri ve Mecidiye Köprüsü

1842’de Abdülmecit zamanında yapımına başlanan Mecidiye Köprüsü, 1847’de bitirilmiştir.263 metre uzunluk, 7 metre genişlikte, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemerli olup yanlara doğru eğimli özellikler taşımaktadır. Mermer yazıtlı köşkü olan köprünün kubbesinde daha önceleri güneş motifi olduğu bilinmektedir.