Mimari Restorasyon Programı ile Edirne’de Mimar Sinan’ın İzinde

Kariyer Merkezi ve Mimari Restorasyon Programı işbirliğiyle düzenlenen Edirne İş Sahası ve Yerinde İnceleme gezisi 21 Mart Pazartesi günü gerçekleşti.

Öğrt. Gör. Hüseyin Kaya, Öğrt. Gör. Derya Üveysuna, Uzman Sibel Çolak ve Yrd. Personel Etem Karadeniz’in önderliğinde 65 kişilik öğrenci grubunun katılımıyla düzenlenen gezimiz, Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii’nin ziyareti ile başladı. Öğrencilerimizin cami kapılarının motiflerinden örnekler çıkardığı ve hocalarımızın avludaki sütunlar ile yerinde örnekler gösterdiği ziyaretimizde, camiinin emekli müezzini ve Mimar Sinan ve Selimiye kitabının yazarı Yusuf Karabıyık Çengelci de öğrencilerimize camiinin mimari ve manevi özelliklerinden bahsetti.

“Caminin tek kubbesi İslam’ın birliği, pencerelerinin beş kademeli oluşu İslam’ın beş şartını, pencerelerinin 99 adet oluşu Allah’ın 99 ismini, vaaz kürsülerinin dört adet oluşu dört hak mezhebini, 32 adet kapının oluşu İslam’ın 32 farzını, 4 minaredeki 12 şerefe Osmanlı Devleti’nin 12 padişahını, arka minarelerinde altı yol olması, imanın şartlarını simgelemektedir” diyen Çengelci, öğrencilerimizi akılda kalıcı örneklerle bilgilendirdi.

Selimiye Camii’nin ardından geniş şadırvanı ve avlusuyla dikkat çeken Üç Şerefeli Cami ziyaret edildi. Öğrencilerimizin yapı incelemelerinin ardından ise Fetret Dönemi’nden günümüze kadar çeşitli restorasyon çalışmaları vesilesi ile korunarak gelen ve duvarlarındaki hatları ile ziyaretçilerini büyüleyen Eski Cami’ye geçildi.

Öğrenci ve hocalarımızın çeşitli incelemeler yaparak notlar aldığı ve ders niteliğinde geçen iş sahası ve yerinde inceleme gezimiz, Edirne’nin yöresel yemeklerinin tadımı ile son buldu.