Mimarlık Öğrencilerimizle Mimar Sinan’ın Kemerlerini Gezdik

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen Kemerburgaz İş Sahası Gezimize öğrencilerimizle birlikte Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Öğretim Görevlisi Nevzat Yıldırım katıldı.

Mimar Sinan’ın ünlü eseri Uzun Kemer’in de bulunduğu Kemerburgaz bölgesine düzenlenen iş sahası gezimizde Sultan Mahmut Su Bendi, Çifte Havuz, Uzun Kemer ve Kırık Kemer yapıları incelendi. Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin tarihi yapılarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdiği gezimizde öğrencilerimiz bolca fotoğraf çekti. Kariyer, Girişimcilik ve Mesleki Test Merkezi Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Emre Özmen ve Mimarlık Bölümü organizasyonu ile gerçekleştirilen gezimiz Hamidiye Su Tesisleri’nin görülmesi ile son buldu.

Kemerler ve Bentler’e dair…

2. Mahmut Bendi

2. Mahmud (1808-1839) tarafından 1839 yılında yaptırılmıştır. Bend-i Cedîd (Yeni bent) diye de anılır. Kemer biçiminde ve kârgir ağırlık barajı tipindedir. Tam ortada, menba tarafında, ünlü hattat Yesârîzâde’nin hattıyla 13 beyitli celî ta’lik bir kitâbe taşı bulunur. Bendin eteğindeki vana odasında bulunan ölçme sandığı üzerinde değişik çaplı 11 lüle vardır. Bu lülelerden debi olarak 73 lüle (3796 m3/gün) su alınabilmektedir. Lülelerin ağızları ahşap tıkaçlarla kapatılıp açılarak istenilen miktarda su alınmaktadır.

Uzun Kemer

Kâğıthane deresi üstünde bulunan Mimar Sinan eseri olan Uzun Köprü’nün Roma devrinden kalan temelleri üzerine inşa edilmiştir. Kemer Türkiye’nin günümüzde ayakta kalmış en uzun kemeridir. İki katlı olarak inşa edilen kemerin boyutu 710 metre yüksekliği ise 26 metredir. Alt katında 47 kemer üst katında 50 kemer olmak üzere toplamda 97 kemerden oluşmaktadır. Üst gözleri alt gözlere göre daha kısa olarak tasarlanmıştır. Köprü ayaklarından birinin üzerine “Allah” yazısı bulunmaktadır. 

Kırık Kemer

Eski bir Roma su kemeri temeli üzerine Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında yapılmıştır. 35 m. yüksekliğinde ve 408 m uzunluğundadır. Tek katlı bölümünde 12, 3 katlı asıl kemer bölümünün ilk katında 4, ikinci katında 10, üçüncü katında ise 21 göz bulunmaktadır. Giriş bölümündeki 90 derecelik yön değişikliğinden dolayı halk arasında Kırık Kemer adıyla anılmış ve oldukça iyi korunarak günümüze bu adla ulaşmıştır.