''Aldığım eğitimin sektörde bir karşılığı var''

Kariyer Merkezi mezun ziyaretleri kapsamında Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Yiğit Mert Dönmez’i SAN Tourism Software Group’un İstanbul ofisinde ziyaret ettik.

Mezuniyetten sonra hemen iş aramadım biraz dinlenmek istedim ama yanılmışım. İş arama süreci zaten yaklaşık 3-4 ay sürüyor. Bir de bizim sektörümüzde seçilebilecek çok fazla dal var. Ben okuldaki son senemde veri bilimine yönelmek, bu alanda çalışmak istedim. Fakat ilan sayısı çok azdı. Genelde arayışlar java üzerine kurulu işler üzerineydi.

Bitirme projem iş bulmamda etkili oldu

Seçtiğim dersler ve bitirme projem bu işi bulmamda inanılmaz etkili oldu. Bitirme projemi ve çalıştığım alanları LinkedIN sayfama ekledim ve turizm yazılımları üzerine çalışan SAN Tourism Software Group’a LinkedIN üzerinden başvurdum. Onlar da bana mesaj gönderdiler ve mülakat tarihi için randevulaştık. Aslına bakarsanız merkez ofisimiz Antalya’da. Burada veri analitiği hizmetleri için yeni bir ekip kuruluyor. Ben de ekip kurulduktan birkaç ay sonra dahil oldum.

Mülakatlar çok olumlu geçti. Analitik bakış açımı değerlendirdiler. Bir problemi çözerken çıkardığım sonuca değil, sonuca doğru nasıl ilerlediğime baktılar. Bana bir ödev verdiler. Teslim süresi bir haftaydı fakat ben üç günde bitirip teslim ettim. Rakiplerimin önüne geçmem gerekiyordu ve bakış açısı çok önemliydi. Ben Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde bakış açımı geliştirdim. Bu noktada bitirme projemin CV’imde öne çıktığını ve veri madenciliği üzerine aldığım seçmeli derslerin bana çok şey kattığını söylemeliyim. Ben geleceğin bu yöne doğru gittiğini fark ettim ve iyi ki bu alana yönelmişim. Aldığım eğitimin sektörde bir karşılığı var! Çalışıyorsam, aldığım veri bilimi dersleri sayesinde.

Sektör, dil bağımsız çalışmamızı istiyor

Üniversitede Java ağırlıklı öğreniyoruz ama almış olduğumuz altyapı, bütün dillere karşı bağışıklık kazanmamızı sağlıyor. Zaten sektör, tek bir dil üzerine değil dil bağımsız olarak çalışmamızı istiyor. Yani Java biliyorum ama Python çalışamam diyemezsiniz. Altyapınız oluşmuşsa, üzerine biraz düşerek her dili öğrenebilirsiniz.

İş hayatı bence %100 disiplin gerektiriyor. Okul ödevleri ile iş hayatındaki projeler çok farklı. Okulda projenin çalışması size geçer not aldırabiliyor ama iş hayatında projenin çalışmasından ziyade sürekliliği ve hızlı çalışması da bekleniyor! Öğrenci ve mezunlarımız üretken olmalı. Yöneticisine yeni fikirlerle gitmeli. Türkiye’de veri bilimi yeni yeni gelişiyor. %95 oranında yabancı kaynaklardan yararlanıyoruz. Hazırlık aşamasında bunu fark etseydim, dil eğitimine daha sıkı sarılırdım. Şimdi yüksek lisans ve doktora yapmayı da düşünüyorum.

Öğrenci arkadaşlarıma iş hayatına mezuniyet öncesi atılmalarını tavsiye ederim. Son sınıfta muhakkak çalışıyor olmalılar. Tabii bunun için önceki dönemlerden ders bırakmamak da önemli. Farkındalığınız ne kadar erken gelişirse, o kadar iyi. Okul size alt yapıyı veriyor, farkına varıp geliştirmek sizin elinizde. Üniversitemizin laboratuvarları çok kullanışlı. İstediğiniz zaman istediğiniz profesörün kapısını çalıp istediğiniz soruyu sorabiliyorsunuz. Öğrenebilmeniz için sonsuz imkan var. Değerlendirmek sizin elinizde. Sadece ek olarak web ağırlıklı uygulamalar artırılması gerektiğini düşünüyorum.

Kulüplere katılmak, aktif rol almak çok önemli. Biz arkadaşlarımla Yeni Nesil ARGE Kulübü’ndeydik. WeekENG etkinliğini biz yaptık. Organizasyonu en ince ayrıntılarına kadar biz planladık. Gelen, giden herkesi memnun etmemiz gerekiyordu ve işleri paylaşarak ekip çalışmasını öğrendik. Hepimiz için çok güzel bir deneyimdi.