''Çalışmak istediğim alanı belirlemem hedefime ulaşmamı kolaylaştırdı''
19 Şubat 2020

Üniversite’deyken metro alanında çalışmayı istiyordum. Hedefimi bu doğrultuda netleştirmiştim ve iş ve staj arayışlarım da bu kapsamda olmuştu. Öncelikle İBB Metro Aş ile görüşmem oldu. Görüşmelerimin sonucu her ne kadar olumsuz olsa da orada bağlantımı sürekli takip ederek süreçler hakkında bilgi aldım. Sonunda oradaki kişi yeni bir firma kurduğunda bana iş teklif etti. Bu süreçte istediğim işte çalışmak için takibin ve sürekliliğin ne kadar önemli olduğunu gördüm. Bu iş yerinde yaklaşık dokuz ay çalıştım. Burada da şantiye süreçlerini, proje çizimlerini net bir şekilde öğrenmiş oldum. Ancak aklımda daha kapsamlı ve metro alanında iş yapan bir firma vardı.

Metro Alanında İş Yapan Tüm Firmaları Listeledim ve Hepsine İş Başvurusu Yaptım

Sonrasında bu işimde çalışırken İstanbul’da metro inşaatlarının yüklenicilerini, müşavirlerini, firmalarını tek tek listeledim. Hepsine özgeçmişimi göndererek iş başvurusunda bulundum. Şu an çalıştığım Çin menşeili bir firmanın satın aldığı GEO Data S.P.A firması yirmi beş dakika gibi kısa bir sürede mailime dönüş yaptı. Mülakat tarihi vereceklerini belirttiler. Ancak iki ay bekledim mülakat tarihi için sonrasında aradıklarında bu sürede pozisyonun askıya alındığı şimdi tekrar aktif olduğunu mülakata çağırdıklarını söylediler.  Yüz yüze görüşmeye çağırdılar. Öncelikle İngilizce ve Türkçe mülakata aldılar. Mülakat sonrasında program bilgimi ölçmek adına beni yoğun bir program kullanımı mülakatına aldılar. Program bilgisi dışında mülakatlarda anladım ki işi istediğinizi belli etmek, öğrenmeye açık olduğunuzu göstermek çok önemli. Mülakatlarda bu becerilerin üzerinde bir hayli durdular.

Revit ve BIM Programları Sektör İçin Çok Önemli

Üniversite son sınıftayken Revit programını öğrenmiştik. Bu alanda aldığım eğitim ve bilgilerimin taze olması işe kabulümde önemli bir kazanımdı. BIM Programı inşaat sektöründe birden çok disiplinin uyum içinde çalışmasını kontrol eden bir program. Bu programı da kullanabilmek sektörde büyük önem arz ediyor. İstanbul’da birçok metro projesinde çalışıyoruz bunların takibi, yönetimi, mimari çizimleri gibi konularda büyük tecrübe kazanıyorum. Metro inşaatlarında saygınlık çok önemli. Verdiğiniz vaatleri yerine getirmeniz, zamanında ve doğru bir şekilde işi teslim etmeniz tüm disiplinlerin sağlıklı bir şekilde çalışması açısından çok önem arz ediyor.

Metro İnşaatı Alanında Deneyim Sahibi Mimarlar Aranıyor

İşe başladıktan sonra metro inşaatlarının farklı bir yetkinlik gerektirdiğini öğrendim. Bu alanda çalışmak isteyen ya da uzmanlaşan mimar bulmakta zorluk yaşayabiliyoruz. Bu alanda çalışacak mimarların Revit, BIM bilmeleri gerekiyor. Aynı zamanda sektörün bir iki yıl sonrası hakkında da önlerini görmeleri gerek. Çalışacakları firma seçimlerinde de güvenilirlik ve tecrübe çok önemli. Birçok sektörde olduğu gibi bu alanda da stres altında çalışma, zaman yönetimi, kriz çözme becerileri, kendini ifade etme yeteneği çok önemli. Bir konuya ve olumsuzluğa takılı kalmadan ilerlemeniz gerekli bu işte. Çalıştığım firma uluslararası bir firma olduğu için de kültürlerarası çalışma prensiplerini de öğreniyorsunuz. Türkler, İtalyanlar ve Çinliler çok farklı çalışma prensiplerine sahipler. Çalıştığım ofiste de birçok dil bilen ve farklı ülkelerden insanlarla çalışıyorsunuz bu sebeple uyumlu olma ve ilişki yönetimi çok önemli bir yetkinlik haline geliyor.

Sektörün Geleceğini Takip Etmek Çok Önemli ve Usta Çırak İlişkisi Yanında Usta Müşteri İlişkisi de Öğrenilmeli

Şirket olarak katıldığımız eğitimlerde gördük ki dünya inşaat ve mimarlık alanında çok ilerlemiş vaziyette. Teknolojiyi takip etmek ve sektörün aradığı kişi olmak için çok çaba sarf etmek ve kendinizi çok geliştirmek zorundasınız. Bu sebeple Üniversitedeki eğitimin de sektörün beklentilerine ve gelişimine göre şekillenmesi büyük önem taşıyor. Benim çalıştığım alan gibi metro projeleri konusunda proje ödevlerinin verilmesi, sektörden uzmanların derslere davet edilmesi gerçekten sektörün nabzını tutmanızda fayda sağlayabilir inancındayım. Çünkü piyasaya çıktığınızda müşterinin ne istediğini çok iyi anlamalı ve mimari anlamda müşteriye bunu anlayabileceği şekilde anlatmalısınız. Bunun için de sektörü iyi bilmeli, malzeme bilgisine sahip olmalısınız. Usta çırak ilişkisi mimarlıkta çok önemli evet ama usta müşteri ilişkisi de eğitimde öğretilmeli bence. Ben iş hayatımda hata da yaptım çok sıkıntı yaşadığım süreçlerde oldu ama şunu öğrendim ki dik durmalısınız ve fikrinizin arkasında durarak düşündüklerinizi dikleşmeden savunmalısınız.

Üniversitemiz Güçlü Akademik Kadrosunu Daha Etkili Bir Şekilde Duyurmalı

Lisedeyken bilinçli bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Güçlü akademik kadro denildiğinde neyin kastedildiğini araştırmanız gerekli. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Mesela ben Üniversitemin Mimarlık Bölümü akademik kadrosunu tek tek internette araştırdım. Yazdıkları kitaplar, yer aldıkları projelere varana kadar incelemiştim. Üniversiteyi de tanıyarak gelmiş oldum. Gerçekten güçlü bir akademik kadroya sahibiz. Üniversitedeyken sadece kendi üniversitemin değil diğer üniversitelerin de etkinliklerini takip ettim. Hatta kulüplerinin etkinliklerine bile katıldım. Daha sektörel etkinliklerin peşindeydim çünkü o zamanlar. Üniversite bu konuda size yetmiyorsa kesinlikle pratik sahaya yönelik etkinliklere katılmanız çok önemli.