İslami İlimler Öğrencilerimizle Osmanlı Arşivi’ndeydik
11 Mayıs 2018

İslami İlimler Fakültesi öğrencilerimizle 7 Mayıs Pazartesi günü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nı ziyaret ettik.

İslami İlimler Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Salah Şirzad’ın desteği ve katılımı ile planlanan gezimizde, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Hazine-i Evrak Daimi Sergisi ve Araştırma Salonu’nu gezerek, arşivcilik kültürümüz hakkında detaylı bilgiler edindik.

Gezimizin başlangıcında kurumun tarihçesi, amacı ve vizyonu hakkında bilgiler veren Araştırmacı Erkan Kırın, “Arşivimizde 100 milyon belge ve 400 bin cilt defter bulunmaktadır. Bunlar, kâğıdın kutsal bir belge kabul edildiği bir imparatorluğun bize mirasıdır” dedi. Arşivdeki rafların toplam uzunluğunun 120 kilometreyi bulduğunu da sözlerine ekleyen Kırın, “İçinde bulunduğunuz arşiv dev bir kompleks ve buraya tüm dünya ülkeleri ilgi gösteriyor. Örneğin arşivimizi Japonlar ziyaret ediyor. Üstelik içlerinde iyi derecede Osmanlıca bilen ve evrakları yardım almadan teşhis edenler bile var” diyerek Osmanlı Arşivi’nin öneminden bahsetti.

Yapılan bilgilendirmenin ardından kurumun Hazine-i Evrak Daimi Sergisi gezildi ve gezi esnasında Rehberimiz Araştırmacı Erkan Kırın, belgelerin korunmasından arşivlenmesine varınca tüm süreci detaylarıyla öğrencilerimize aktardı. Öğrencilerimizin arşivlenen belgeleri inceleme fırsatı bulduğu gezimiz fotoğraf çekimi ile son buldu.