Konferanslar ve Atölyelerle PDR Günleri 2

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı’nın bu yıl ikincisini düzenlediği PDR Günleri, Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarıyla başlayan PDR Günleri 2’de, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programının eğitim bilimleri içindeki yeri ve öneminden bahseden Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Öztabak, bölümde eğitim gören öğrencilere, üniversite sıralarında kazandıkları deneyimin ve bu tarz organizasyonların mesleklerini yaparken büyük katkı sunacağını ifade etti.

PDR Günleri’nin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, “Teorik Çerçevesi, Yöntemleri ve Uygulama Anlamlarıyla Bilişsel ve Davranışsal Terapiler” sunumunda bilişsel ve davranışsal terapilerin temel özellikleri ve kullanım alanları üzerinde durdu.

Yetişkin ve ergen psikopatalojisi alanında çalışan ve “Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Metakognitif Terapi” ve “Kabul ve Kararlılık Terapisi” uygulamalarını sürdüren Uzman Psikolog Hilal Bebek, metakognitif terapilerin travmalardaki kullanımlarını vaka örnekleriyle anlattı.

“Kişinin kendini tanıması meslek seçiminde rol oynuyor”

Uzman Psikolojik Danışman Bedi Aydın’ın “Yetkinlik” başlıklı sunumuyla öğleden sonra da devam eden etkinlikte Aydın, öğrencilerin bilinçli seçimleri üzerinde durdu. Salondaki kalabalığa, “Kaç kişi bu bölümü isteyerek, bilinçli olarak seçti?” sorusunu yönelten Aydın, salonun büyük bir kısmının el kaldırması üzerine “Havaya kalkan elleriniz, rehberlik ve psikolojik danışmanların işlerini ne kadar iyi yaptığının kanıtıdır. İşte sizin mesleğiniz bu yüzden önemli.” diye konuştu.

Kişinin kendini tanımasının, beceri ve yetkinliklerini bilmesinin meslek seçiminde rol oynadığın altını çizen Aydın, Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hasan Bacanlı ile yürüttükleri yetkinlik çalışmalarından da söz etti.

Konuşmacılar arasında yer alan Türk PDR Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin, “Türkiye’de PDR Mesleği” başlıklı sunumu ile mesleğin geçmişinden bugüne kat ettiği yolu ve beklentilerini anlattı.

Farkındalık atölyeleri de yapıldı

Sunumların ardından atölyelerle devam eden PDR Günleri 2’de farkı vakalar üzerinden her biri başka noktalara temas eden travma örnekleri sunuldu.

Klinik Psikolog Alagun Belce Bahşi “EMDR”yi, Uzman Klinik Psikolog Anıl Yetişen “Bilinçli Farkındalık” konusunu anlatırken, Uzman Psikolojik Danışman İsmail Sav “Bir Travma Atölyesi: Acı Tatlı Ne Varsa Hazinemdir” başlıklı uygulamasıyla öğrencilerle birlikte çeşitli travma örneklerini inceledi.

Katılımcılara roller biçen atölyeler de öğrencilerden hayli ilgi gördü. Doç. Dr. Ayrin Ersöz’ün “Dans ile Beden Farkındalığı Atölyesi” müzik ve danslarla eğlenceli anlara sahne oldu. Psikolog Selva Arslan’ın “Oyunlarla İçsel Yolculuk Atölyesi” oyunlara farklı bir açıdan bakmayı önerirken, Klinik Psikolog Volkan Demir’in “Terapötik Uygulamada Yaratıcı Süreci Kullanma: Sanat Terapisi” ve Uzman Psikolog Tuğba Sipahi’nin “Pozitif Psikoloji Penceresinden Gelecek Tasarımı” atölyeleri de ilgi çekti.  

PDR Günleri 2, konuşmacılara hediye takdimlerinin ardından sona erdi.