Mimari Restorasyon Öğrencilerimiz ile Mimar Sinan’ın Işığında

Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Programı öğrencilerimizle Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Menzil Külliyesi’ni ziyaret ederek restorasyon çalışmalarını inceledik.

Mimari Restorasyon Programı Hocalarımızdan Öğretim Görevlisi Derya Üveysuna ve Merkezimiz işbirliğiyle gerçekleşen iş sahası gezimize, 30 kişilik öğrenci grubu katılım gösterdi. Mimar Sinan’ın İstanbul Büyükçekmece’de yer alan ve “Köprü, eserlerimin içerisinde şaheserimdir” dediği Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ile başlayan iş sahası gezimiz, yine Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden olan Menzil Külliyesi’nin incelemeleri ile son buldu.

 

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Mimar Sinan’ın “uzun boylu, hilal kaşlı güzel” olarak bahsettiği Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü; Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar Seferi’ne çıkarken, ordunun Büyükçekmece Gölü ile denizin birleştiği noktada sallarla karşıya geçmekte zorlanmaları üzerine, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yaptırılmıştır. Ancak Kanuni, Zigetvar Kuşatması’nda vefat ettiği için köprü, oğlu II. Selim zamanında, 1567 senesinde tamamlanmıştır. Köprü 636 metre uzunluğunda, yaklaşık 8 metre genişliğinde, 4 bölüm, 28 kemerden oluşmaktadır. Günümüze kadar restorasyon çalışmaları ile ulaşan bu ihtişamlı yapı, manzarası ve heybeti ile İstanbul’un ilgi çeken eserlerindendir.

Menzil Külliyesi

16. yüzyılda Osmanlı devleti zamanında askerler, kervan ve tüccarların dinlenmesi için yapılan külliyedir. Kanuni Sultan Süleyman ve Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu büyük külliyede Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı köprü, kervansaray ve çeşme restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Sokullu Mehmet Paşa’nın külliye için yaptırdığı odalar ve dükkanlar günümüze kadar ulaşamasa da yapı ve çevresi günümüzde Menzil Külliyesi Kültür Parkı olarak hizmet vermektedir.