''Öğrencilik zamanımda kendimi geliştirmek adına rutinler belirlemiştim''

Kariyer Merkezi mezun ziyaretleri kapsamında Mimarlık Bölümü mezunumuz Selman Çeçen’i çalıştığı Tabanlıoğlu Mimarlık’ta ziyaret ettik.

Öğrencilik Zamanımda Kendimi Geliştirmek Adına Rutinler Belirlemiştim

Öğrencilik zamanında her cumartesi Mimarlık alanında bilgimi artırmak ve günceli takip etmek adına Mimarlık dergileri okumak için vakit ayırırdım. Dışarı çıkmaz ve arkadaşlarımla buluşmazdım. Bunun bana sunduğu katkıyı şimdi daha iyi anlıyorum. Bu dergileri okuduğum bir gün Tabanlıoğlu Mimarlık’ın bir haberini okumuştum. Yaptıkları projeleri, işleri çok beğenmiştim ve kendime burada çalışacağım diye bir hedef koymuştum. Haziran 2017 ve Ağustos 2018 tarihleri arasında Tabanlıoğlu Mimarlık’ta staja başladım. Staj sürecim mimarlığa bakış açımda, eğitimde ve mesleki gelişimde benim için bir okul oldu.

Stajımda gelişimim için çok doğru yönlendirmelerde bulunuldu

Staja başladığım gün birçok yabancı üniversiteden ve Türkiye’deki iyi üniversitelerden stajyerler vardı. İlk başta sadece çay getirip götürürüm diye çok korktum :) Beni stajımın ilk günü tanışmadan sonra beni direkt yönetim katına gönderdiler. Stajım sırasında enerjimi nereye odaklamam gerektiğini öğrendim. Tasarım odaklı kişilere önem veriyorlardı. Stajım sürecinde önce bana yurtdışı deneyimi elde etmem gerektiğini ve farklı bir dil öğrenmem gerektiğini söylediler. Ben de Erasmus ile İspanya’ya giderek dilimi geliştirdim. Kendimi mimari alanda, dil alanında çok geliştirmiş oldum. Bu deneyim iş hayatımda bana birçok şey kattı. Stajımı gönüllü olarak devam ettirmiştim. Bu süreçte bana bir diğer önemli tavsiyeleri de başka bir firmada deneyim kazanmam gerektiği idi. Sonrasında BUDA mimarlık firmasına girerek burada da farklı alanda tecrübe edinmiştim. Sonrasında bir buçuk yıllık gönüllü stajım sonunda orada gösterdiğim sabır, program bilgisi ve işteki hızım sayesinde tam zamanlı iş teklifi almıştım. Stajımda sanki on yıllık tecrübeyi altı yedi ayda kazanmış gibi hissettim diyebilirim. Burada bir diğer şansım da en yoğun zamanda az kişi çalışmamızdı. Bu benim kısa sürede büyük tecrübe elde etmemi sağladı.

Mimari projelerde hız çok önemli

Revit programındaki bilgim sayesinde iş hayatında çok hızlı çözümler üretebiliyordum. İşyerinde projelerde hız çok önemli bir yetkinlik. Şu anda Haliç Tersane projesi ve Taksim AKM projelerinde çalışıyoruz. Bu projelerde de çok hızlı çizim ve dönüş gerektiren işler karşımıza çıkıyor. Çalıştığımız projeler çok büyük ve kapsamlı projeler. Mesela 12. Dünya Mimarlık Festivali - WAF 2019 “Turizm Yatırımları Proje” kategorisinde Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarladığı ‘Tersane İstanbul’ büyük ödüle layık görüldü. Bu projede belli bir kısmında direkt beni sorumlu yaptılar ve genç yaşımda büyük bir tecrübe kazanma fırsatı yakalamış oldum. Beni projede özgür bıraktılar burada kendim tasarım yapıyorum sonra ekip bir araya gelerek tecrübesi ile fikirlerimi harmanlıyor. Burada herkes bireysel bir mimarlık ofisi gibi çalışıyor ve size kimse sürekli müdahale etmiyor bu da sizin daha özgür çalışmanızı sağlıyor.

Erasmus Deneyimi ve Work & Travel öğrencilerin farkındalığını artıran önemli faaliyetler

Erasmus ile İspanya deneyimi mimari farkındalık, sanat ve dil anlamında büyük katkılar sundu bana. Daha önceki yıllarda Work & Travel da benim genç yaşta insanların kendi paralarını kazanmaları konusunda büyük farkındalık yaşamama sebep oldu. İnsanların orada çalışarak kendi paralarını kazandıklarında okuyabildiklerini, evlerini geçindirebildiklerini, istediklerini alabildiklerini gördüm. Bu bende büyük bir kültür şoku oluşturdu. Yirmi bir yaşımda on yıl sonraki halimi görmüş oldum. Mali anlamda kendimi geliştirmiş oldum. Bir de ailelerimiz bizleri her yaz işyerinde çalıştırdıkları için kendi paranı kazanmanın değerini çok genç yaşta öğrenmiştim. Oradaki gençler kendi paralarını kazanarak okuyabiliyorken bizler genelde ailemizden aldığımız harçlıklarla geçiniyorduk. Bu anlamda tek başına bir şeyler yapmanın ve kendine yatırım yapmanın önemini pratik etme fırsatını da yakalamış oldum. Ayrıca arkadaşlık ilişkisi, kolay adapte olabilme, kültürler arası ilişkiler yetkinlikleri kazanmamın yanında ev arkadaşlarımın farklı milletlerden ve farklı dil konuşan insanlar olmaları sayesinde birçok deneyim kazanmış oldum.

Özellikle gönüllü staj yaptığım evrede herkes bana bedava mı çalışıyorsun bu iş nereye kadar böyle gidecek diye soruyordu ancak hedefimden emin olmak bu sorulara çok takılmamamı sağladı diyebilirim. Bu sebeple öğrenci arkadaşların kesinlikle bu tür deneyimleri yaşamalarını şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu sektörde aranan niteliklerden belki de en önemlisi hırslı olmak

Üniversitede mimarlık kulübü bana çok katkı sağladı. Network oluşturma, birçok mimarla ve mimari üslupla tanışmam da farkındalığımı çok artırmıştı. İletişim becerisi, ekip çalışması, sabır, organize olma ve koordinasyon yetilerini kulüp faaliyetleri ile öğrendim. Şimdi bakıyorum burada öğrendiğim tüm yetkinlikleri şantiyede, ofiste kısacası iş hayatında fazlasıyla kullanıyorum. Bu sebeple kulüp faaliyetlerine katılmaları öğrenciler için çok önemli. İşe yerleşmemde bu tür yetkinlikler çok etkili oluyor. Tabi benim işe yerleşmemde bir diğer önemli yetkinliğimde hırslı olmamdı. Bu işi ne kadar istediğimi bir buçuk yıl boyunca yol ve yemek parası bile almadan her gün gidip gelmem ile göstermiş oldum. İşverenin de bu dikkatini çekiyor. Vazgeçmediğinizi göstermiş oluyorsunuz ve bu iş için fedakarlıkta bulunduğunuzu belli ediyorsunuz.

Mimarlık bir tasarım aşkı. Ben 12 yaşımda kendi ismimle sitemi kurdum ve hala da geliştirmeye devam ediyorum. Her yıl elde ettiğim deneyimle sitemi güncelliyorum. Mimarlık mesleğinde tek doğrudan bahsedemezsiniz bu alanda herkes kendinden bir şeyler katmaya devam ediyor.

Üniversitede aldığım eğitim iyi bir temel oluşturdu

Almış olduğum Revit dersi çok katkı sundu bana.  Bilgisayar bilgisi mimarlık alanında çok önemli. Mimarlık çok farklı değer yargıları olan bir alan. Eski ile yeni arasındaki çatışmayı sürekli gözlemleyebiliyorsunuz. Değişimi talep etmek ve yeniliğe sürekli açık olmanız gerekiyor. Yaptığınız işte yirmi yıl sonra bile yepyeni bir mimari projeyle, yepyeni bir tecrübe ile karşılaşabiliyorsunuz. Birden tecrübeli bir mimar ile yeni bir mimar aynı projede hiç bilmedikleri bir tecrübede aynı seviyede olabiliyor. Tabi ki tecrübe burada çok önemli bir kavram bunu yadsıyamayız ancak ikiniz de daha önce hiç bilmediğiniz bir mimari çalışmanın içerisinde birlikte öğrenmeye başlıyorsunuz. Sizin hızlı çözümler üretmeniz ile onun mimari tecrübeniz birleşince çok farklı bir serüven sizi bekliyor.

Sektörden beslenen eğitim birçok deneyim katıyor

Mimarlık alanında kendi ofisi olan hocaların olması ya da birkaç gün önce mimari bir projede çalışan akademisyenden eğitim almak, tecrübelerini öğrenmek çok güzel bir deneyim oluyor. Birçok deneyimli akademisyene sahibiz ve mimari projelerde çalışan hocalarımızın deneyimlerini sınıfta anlatmaları bizim ufkumuzu çok açıyordu. Mimarlık teknoloji ile sürekli gelişen ve değişen değerlere sahip dinamik bir yapı. Birçok disiplin ile ortak çalışmak gerekiyor. Bu sebeple ne kadar farklı tecrübe görürseniz o kadar avantajlı oluyorsunuz sektörde. Çalıştığım ofiste staja gelen çalışan mezunlara da aldıkları eğitim sebebiyle “FSM’den gelen öğrenciler iyiler deniyor ve farklı bir yaklaşım sergiliyorlar” bu da aslında aldığımız eğitimin güzel olduğunu ispatlıyor.

Öğrencilik hayatının nimetlerinden faydalanın

Mimarlık sadece İstanbul’da okunabilecek bir bölüm diye düşünüyorum. İstanbul bu anlamda büyük fırsatlar sunuyor ve arkadaşlar bu fırsatları da en çok zamanları olduğu evre olan öğrencilikte değerlendirebilirler. İş hayatına atıldığınızda birçok şeyden mahrum kalabiliyorsunuz. Sürekli çalışıyor ve aynı ortamlarda bulunuyorsunuz. Kendinize vakit ayırabilecek, gelişiminizi sağlayacak birçok şeye zaman bulamıyorsunuz. Bu sebeple kesinlikle öğrencilik hayatındaki zamanlarını değerlendirmeleri gerekiyor arkadaşların. Dil öğrenmeleri, bol bol okuma yapmaları, gündemi takip etmeleri kesinlikle çok önemli. Ne kadar çok insanlar tanışıp ne kadar çok deneyim kazanırlarsa o kadar çabuk çalışacakları alana karar verebilirler. Mimarlıkta alan çok geniş ve bu alanlardan birine karar vererek kendilerini geliştirmeleri gerekli. Stajlarına dikkat etsinler ve önem versinler. İş hayatı sizin sadece işinize odaklanır. İşinizi ne kadar sürede ne kadar kaliteli yaptığınıza bakar o yüzden deneyim kazanmaları çok önemli.