Bilgisayar Mühendisliği mezunları öğrencilerle buluştu
24 Aralık 2019

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunlar buluşması kapsamında düzenlenen “Bilgisayar Mühendisliği Mezunlar Paneli” 18 Aralık Çarşamba günü Haliç Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Ali NİZAM moderatörlüğünde başlayan etkinlikte ilk olarak Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yılmaz ÇAMURCU öğrencilere mezunlarla ilgili kısa bilgiler verdi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi YILMAZ mezunlarla öğrencileri bir araya getiren bu etkinliklerin halen öğrenim hayatına devam eden öğrencilerimize öneminden ve faydalarından bahsederek sözü mezunlarımıza bıraktı. 

2015-2016 Bahar Dönemi mezunumuz Yusufhan ÇEKNAZ konuşmasına kendisini tanıtarak başladı. ACROME Robotik Sistemleri firmasında bilgisayar mühendisi olarak çalışan Çeknaz, firmanın işleyiş süreçlerinden bahsetti. 2018-2019 Bahar Dönemi mezunumuz Bilal Ekrem HARMANŞA sahibinden.com firmasında Bilgisayar Mühendisi olarak çalıştığını belirterek işe giriş süreçlerinden ve firma işleyişlerini anlattı. 2017-2018 Bahar Dönemi mezunumuz Havvagül ÖZTÜRK Baykar Technologies şirketinde Bilgisayar Mühendisi olarak çalıştığını ve yoğun bir iş temposu olduğunu ve işini severek yaptığını ifade etti. Son olarak 2016-2017 Bahar Dönemi mezunumuz Burhan EMANETOĞLU İHH İnsani Yardım Vakfı (IHH Humanitarian Relief Foundation) şirketinde Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak çalıştığını, staj dönemini de burada tamamladığını belirterek buradaki işlerin süreçlerini anlattı.

Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Ali NİZAM’ın soruları ile ilerleyen panelimizde “Teorik bilginin önemi çok fazla, ve çalışma hayatında daha hızlı çözümler üretiyorsunuz, daha hızlı sistemler yaptığınızı görüyorsunuz.” diyen Öztürk, Baykar firmasında 3 mezunumuzun daha çalıştığını ifade etti. Üniversite hayatında gördükleri eğitimin iş hayatındaki önemine de değinerek, “Derslerimiz tabi ki çok etkili oldu. Özellikle laboratuvar derslerimizi sahada kullanabildik.” diyerek firmalarında insansız hava aracı yapıldığını ve farklı ülkelere gönderildiğinden bahsetti. “Okuldan aldığım eğitim iş hayatımda çok yeterli ve burada çok kıymetli hocalarım var. İstediğinizde kapısını çalıp bilgi alabiliyorsunuz. Hala iletişimim devam ediyor. Üniversite sizin yapmış olduğunuz projelerinizi destekliyor. Ben buradan aldığım bilginin ve ilginin farkına vardım. Değer verir sloganını tam olarak yerine getiriliyor.” diyerek öğrencilere yol gösterici bilgiler verdi.

İş hayatındaki tecrübelerini de anlatan mezunlarımız bir yandan eğitim hayatlarında yaşadıkları tecrübelerini öğrencilere anlattılar. Çeknaz, “Okuldan aldığım eğitim iş hayatımda çok önemli oldu. Yaz stajlarım çok keyifli geçti. Okulun bana verdiği bilgiler üzerinden çalışarak ilerledim. Aldığım eğitimle şuan şirkette kendime bir şeyler katarak ilerliyorum. Gerekli sertifikaları da alarak kariyer açısından çok verimli ilerliyorum. Burada geçirdiğiniz zamanları güzel harmanlayın.” diyerek öğrenci arkadaşlarına tavsiyelerde bulundu. “Proje ödevlerine ekstra önem verin. Çünkü iş hayatında gerçekten çok büyük etkisi var. Özellikle iş görüşmelerinde yapmış olduğunuz projelere ağırlık veriyorlar. Zamanında yetiştirmeniz ve ağırlık vermeniz lazım.” diyen Emanetoğlu, üniversite hayatında yapmış oldukları projelerin önemini ve zaman kavramının değerli olduğunu belirtti.

Harmanşa, “Okulun bize verebileceği eğitim bu kadar, zaten vereceklerinin en fazlasını verdiler. Ama eğitim bitmez yani okul size her şeyi öğretemez temel programları öğretir sonrası tamamen size kalmış gerisini siz geliştireceksiniz piyasadan gördüğünüz kadarıyla aldığınız eğitimi kullanıyorsunuz bunun üzerine çıkmak size bağlı.” diyerek öğrencilere kendilerini geliştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. “Kariyer olarak aklınızda ufak da olsa bir şeyler oluşturmalısınız. Bizim sektörümüz devasa bir sektör kendi alanınızı belirleyip uzmanlaşabilirsiniz. Yeni mezundan beklenti yok diye düşünmeyin şirket yetkilileri yeni mezundan da bir şeyler öğrenebileceklerini düşünüyorlar. Kendinizi işten önce geliştirebilirsiniz.” dedi.

Çeknaz, “Kişisel motivasyonunuzu yüksek tutun. Biz bilgisayar mühendisleri olarak sorunu çözen kişiler olarak bakılıyoruz. Dört sene uzun bir dönem bu süre içerisinde bunun bilincinde olun. Üniversite hayatında dersleriniz çok önemli ama kendinize değerler de katın.” diyerek öğrencilik hayatından da örnekler verdi.

Hem okuyup hem çalışma hayatı konusunda da nasıl yol izlediklerini anlatan mezunlarımız, “Okulla işi aynı anda yürütmek istiyorsanız iki sorumluluğu da kabul edip buna göre plan yapmalısınız.” diyerek sözlerine son verdiler. Soruların cevaplandırılmasının ardından Prof. Dr. Ali Yılmaz Çamurcu’nun mezunlarımıza hediye takdimi ile panelimiz sona erdi.