Sektör Diyor Ki Röportajlarında Konuğumuz Yüksek Mimar Uğur Özer Özgüven Oldu
15 Temmuz 2015

Sektör Diyor Ki Projesi kapsamında röportaj yaptığımız Özgüven Mimarlık Kurucusu Yüksek Mimar Uğur Özer Özgüven, “Mimarlık büyük bir ızdıraptır” sözünü hatırlatarak mimariyle ilgili derdi olan insanların bu mesleği seçmeleri gerektiğini belirtti.

Kariyer Girişimcilik ve Mesleki Test Merkezi olarak bu haftaki röportajımız, Özgüven Mimarlık Kurucusu Yüksek Mimar Uğur Özer Özgüven ile Kariyer Merkezi Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Ayşe Tuğba Kar tarafından gerçekleştirildi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerimiz Fatma Aydoğdu ve Öznur Tırınk’ın da katıldığı röportajımızda, öğrencilerimiz bölümlerine dair merak ettikleri soruları Yüksek Mimar Özgüven’e yönelterek keyifli sohbetimize eşlik ettiler.    

Bölümünü bilinçli bir şekilde seçtiğini belirten Özgüven, mimarlık bölümünün severek ve isteyerek tercih edilmesi ve okunması gerektiğini dile getirerek, “Bilirsiniz bir söz vardır; ‘Sevdiğiniz işi yaparsanız ömür boyu çalışmazsınız’. Çok şükür ben 24 saat boyunca hobimi yapıyorum” dedi. Eğitim sürecinde çalışmanın da çok önemli olduğunu belirterek, “Eğitim hayatıyla beraber iş hayatına da atıldım. Birinci sınıftan sonra ilk stajımı yaptım. O dönemlerde stajın farkında değildim. İkinci sınıftan sonra mesleğimle ilgili olan ya da olmayan birçok işte çalıştım. 3. sınıf itibariyle de bilgisayar programı kurslarına gidip, sonrasında da mimari ofislerde çalışmaya başladım. Bu süreçte meslekle ilgili olarak neleri yapıp neleri yapmamam gerektiğini çok iyi bir şekilde kavradım” açıklamasında bulundu. 

Mimarlık öğrencilerinin stajlarını düzgün şekilde yapmaları, çalıştıkları mimari ofislerle bağlarını kesmemeleri ve bilgisayar programlarına hakim olmaları gerektiğini belirten Özgüven, “Arkadaşlarımız tüm çalışmalarını okul döneminden başlayarak arşivlemeli. Çünkü bizlere CV ile birlikte ulaşan şey, kişilerin portfolyoları oluyor” dedi. Mimarlık öğrencilerinin çok fazla çalışmaları ve vakit buldukça gezmeleri gerektiğine dikkat çekerek “Arkadaşlarımız Eminönü’ne gitsinler, Mimar Sinan gibi ustaların kitaplarını alıp belli noktaları belirleyerek buralarda gezsinler. Eminönü, mimarlık öğrencileri için açıkhava labarotuarıdır” tavsiyesinde bulundu. 

Mimarlık öğrencilerinin yetkinlik konusunda AutoCAD (Türkçe), 3D Max, Photoshop gibi programları çok iyi bilmeleri gerektiğini dile getiren Özgüven, çok kolay öğrenilen bir program olan SketchUp ve 5 yıl sonra çok kritik olacak Revit programının bilinmesinin de önemli olduğuna dikkat çekti. Cesareti olan öğrencilere yurt dışı deneyimini de öneren Özgüven, dil eğitiminin önemine dikkat çekerek “Gelip tüm öğrencilere tek tek bile yalvarabilirim, İngilizce konusunu mutlaka halletsinler” dedi. Ünlü Mimar Behruz Çinici’den duyduğu “Mimarlık büyük bir ızdıraptır” sözünü hatırlatarak mesleğin kendisine kattığı en önemli özelliğin ise gözlem gücü olduğunu dile getirdi. 

Üniversitemiz bölümlerine uygun olarak belirlenen önemli firma ve kurumların insan kaynakları müdürleri ve yetkilileriyle yapılacak röportajlarımız periyodik olarak devam edecektir.

 

Fotoğraf-Kamera: Rasim TURHAN 

Röportajımızın tamamını izlemek için tıklayınız