“Yazılım sektöründe çalışmak isteyenler kendini geliştirmeye hevesli olmalı”

Kariyer Merkezi mezun ziyaretleri kapsamında Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Enes Kamil YILMAZ’ı Türk Hava Yolları Teknoloji binasında ziyaret ettik.

Düzce Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne yerleştim. İlk sene çok bocaladım. İngilizce Hazırlığı atlayıp direkt lisans eğitimine başlamıştım. Ben sınıfa geldiğimde içeride birçok kişi birbirini tanıyordu. Bu sebeple adapte olmak biraz zamanımı aldı. Programlama bilgim de yoktu ve öğrenme süreci benim için biraz zorlu olmuştu. 

Mobil Yazılım Alanında Bir Şeyler Üretme Hevesi Hedefimi Belirlememe Yardımcı Oldu

Üniversitenin ikinci sınıfında mobil uygulamalara yönelik hevesim oluşmaya başladı. Proje ödevlerimi mümkün olduğunca mobil yazılım üzerinde yapmaya çalıştım. Bitirme projesi olarak da BeaconMaps adını verdiğimiz mobil uygulamayı yaptım. Bu proje ile TÜBİTAK’ın yaptığı Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmasında derece aldık. Sonraki süreçlerde mobil uygulamalar alanında kendimi stajlarda da çok geliştirmiş oldum.

THY’de part time çalışmam yazılımın sektörel tarafını öğrenmemde büyük katkı sağladı ve sonunda burada işe başladım.

2017 yazında hocalarımızın yardımıyla THY’de staj yaptım. Bir iç mekan navigasyon Android uygulaması üzerinde çalıştım. 2018 Haziran’ında yaz stajımda Desi’de iOS uygulamaları üzerinde çalışarak kendimi geliştirdim. Yıl içinde iki sınıf arkadaşımla beraber THY’nin part time ilanına başvurmuştuk. Yüzlerce kişinin girdiği genel yetenek sınavı ve yapılan mülakatlar sonrası kabul aldık. Stajım bittiği gibi THY’de part time olarak çalışmaya başladım. Bir yıl boyunca THY’de mobil uygulamaları geliştiren ekipte çalıştım. Süreç sonunda da çalışma performansıma verilen olumlu dönüşler sayesinde 2019 Temmuz ayı itibariyle tam zamanlı olarak burada işe başladım.

Üniversite siz kendinizi geliştirmeye hevesli olmadıkça sadece temel eğitimi verebilir.

Yazılım sektöründe çalışmak isteyen kişi sürekli kendini geliştirmeye hevesli olmalıdır. Çünkü üniversiteler size sadece temel mühendislik becerisi kazandırabilir. Bu beceriyi nerede nasıl kullanmanız gerektiği tamamen sizin çabanıza bağlıdır. Çalışma hayatındaki başarınız sizin kendinizi geliştirmeye ne kadar hevesli olduğunuzla, takım oyuncusu olmaya ve etkili iletişiminize bağlıdır. Örneğin, THY’de yaptığımız işlerde tek kişilik bir işten bahsedemeyiz. Sürekli bir takım halinde çalışıyoruz. İki haftalık raporlama süreçlerimiz var ve bu raporlamalar tüm ekip çalışanları tarafından görülecek şekilde ilerliyor. O yüzden iyi ve uyumlu bir ekip oyuncusu olmalısınız.

Üniversitemin Akademik Desteği Diğer Üniversitelerden Ayrılan En Önemli Özelliği

Üniversitede proje ödevlerini yaparken hocalarımızın sürekli bize destek olması daha başarılı işler çıkarmamızı sağladı. Hocalarla ikili ilişkilerimizin iyi olması da projelerin bize faydasını daha fazla artırdı. Burada çalışırken de staj yaparken de birçok üniversiteden insanlarla iletişime geçtim. Projelerde öğrencilerin genellikle yalnız başına bir şeyler yaptıklarını özellikle devlet üniversitelerinde akademik desteğin daha az olduğunu gördüm. Ancak biz her projede hocalarımızdan destek alabiliyorduk. Tabii bunda az öğrenci olması ve öğrenci başına düşen akademik kadronun fazla oluşu da büyük avantaj sağlıyordu. Burada yine öğrencilerin öğrenmeye olan hevesi, kendilerini geliştirme çabası da akademik katkıyı destekliyordu.

Öğrenciler Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka, Veri Bilimi ve Veri Yapıları derslerine önem vermeliler.

Bizdeki akademik kadronun öğrenciye katkısının yanı sıra makine öğrenmesi, yapay zeka, veri bilimi ve veri yapıları derslerine öğrenciler özellikle önem vermeliler. Bu dersler geleceği şekillendirecek bilincin oluşmasına büyük katkı sunuyor. Bu derslerin farkındalığını kazanan öğrenciler kendilerini dışarıdaki etkinliklere katılarak ve okul dışında projeler yaparak kendilerini geliştirmeliler. Çünkü bu projeler ve stajlar sayesinde birçok imkanı içinde barındıran Bilgisayar Mühendisliği alanında kariyerlerini hangi yönde ilerletmek istediklerine karar verebilirler. Yeteneklerini ve enerjilerini bu yönde odaklayabilirler. Bendeki isteği gören hocalarım benim bu işlere yönelmeme yardımcı oldular. Öğrenciler de projelerde ellerinden geleni yaparak ne kadar çok şey öğrenirlerse kendilerine o kadar fayda sağlarlar.