Özgeçmişinizi hazırladınız ve başvurduğunuz firmadan yüz yüze görüşme talebi geldi. Yani bir nevi ilk adımı geçtiniz! Peki, şimdi ne olacak? İşe alım uzmanı size neler sorabilir? Zor sorularla nasıl baş edebilirsiniz? Doğru cevap hangisi? İşte muhtemel sorular!

 

 

Neden bu mesleği seçtiniz?

Seçtiğiniz bölümü, mesleği neden seçtiğinizi kısa ve net cümlelerle anlatın. “Bilmiyorum”, “Puanım bu bölüme yetti” gibi ifadeler kullanmaktan kaçının. Seçtiğiniz mesleğin kişiliğinize hitap ettiğini anlatabilir, kendi pencerenizden gördüğünüz mesleki artılardan söz edebilirsiniz.

 

Neler sizi motive eder/motivasyonunuzu düşürür?

Görüşme öncesinde, iş hayatında sizi motive edebileceğini düşündüğünüz birkaç madde belirleyin. Motivasyonunuzu düşüreceğini düşündüğünüz konulardan bahsedecekseniz, bu tür olaylar karşısında kişisel motivasyonunuzu nasıl arttırabileceğinizi ve durum kurtarma planınızı da anlatmaktan çekinmeyin.

 

Firmamız hakkında neler biliyorsunuz?

Görüşme öncesinde mutlaka görüşeceğiniz firma hakkında araştırma yapın. Hangi iş kollarında hizmet verildiği ve kuruluş bilgileri mülakat esnasında işinize yarayabilir.

 

Daha önceki işinizden kazanımlarınız neler?

Öncesinde bir deneyiminiz yok ise okul hayatınızın kazanımlarından söz edebilir, katıldığınız öğrenci kulüpleri, seminer ve eğitimlerin meyvesini toplayabilirsiniz! Öncesinde bir iş deneyiminiz var ise, kişisel ve profesyonel anlamda size kattığını düşündüğünüz kazanımları anlatabilirsiniz.

 

Bugüne kadarki en büyük başarınız nedir?

Başarı hikayeleriniz, yaptıklarınızın göstergesi ve teminatı olarak kabul edilebilmektedir. Dolayısıyla başarı hikayenizi sade bir etkin bir dil kullanarak anlatmalısınız.

 

Son işinizden neden ayrıldınız?

Çalışmış olduğunuz son şirketi kötülemekten kesinlikle kaçınmalısınız. “Yöneticiler çok kötüydü”, “İş çok sıkıcı, aşırı yoğun ve stresliydi” gibi ifadeleri kullanmamalısınız. Son çalışmış olduğunuz firmada gelişiminizi tamamladığınızı düşünüyorsanız, kendinize ve şirketinize verebilecekleriniz azalmışsa, mutlaka belirtmelisiniz. Birkaç somut örnekle de destekleyebilirseniz, anlattıklarınız havada kalmamış olur.

 

Sizi kimlere sorabiliriz?

“Çalıştığım herkese, kurumun tüm personeline sorabilirsiniz” gibi ifadeler kullanmaktan kaçının. Öz geçmişinizde belirttiğiniz referanslarınızdan bahsedebilir, ilgili kişilerin görev tanımlarını ve hangi konularda birlikte çalıştığınızı anlatabilirsiniz.

 

Baskı ve stres altında çalışabilir misiniz?

“Evet” cevabınızı somut örneklerle desteklemeniz, iş hayatında karşılaşacağınız sorunlarla baş edebilme kabiliyetinizi ispatlayacaktır. Öncesinde bir iş deneyiminiz olmasa dahi okul hayatınızdaki stresli dönemlerde nasıl bir yol izlediğinizi anlatabilirsiniz.

 

Kariyer hedefiniz nedir?

“Çok iyi bir yönetici olmak istiyorum”, “CEO olacağım” gibi ucu açık ve iddialı ifadeler yerine, mesleki anlamda nasıl gelişim göstermek istediğinizi, ilerleyeceğiniz bu yolun sizi nereye götürmek istediğini anlatarak söze başlayabilirsiniz. Net ve gerçekçi ifadeler kullanmanız gerekmekte.

 

İş deneyiminiz oldu mu? Oldu ise karşılaştığınız en büyük problem nedir ve bununla nasıl başa çıktınız?

Bu soru karşısında üstesinden geldiğiniz zorlu durumlarla ilgili örneklerden söz etmeniz gerekir. Sorunu nasıl araştırdığınızı ve çözümler bulmak için neler yaptığınızı anlatabilirsiniz. “Uzun zamandır çalıştığımız bir müşterimiz işi rakibimize vermeye karar verdi. Müşteriyle görüştüm ve işlerin devam etmesini sağlamak amacıyla bizimle çalışmaya devam etmesi yönünde ikna ettim” gibi örnekler ikna edici olacaktır. İş deneyiminiz olmadı ise okul hayatında yaşadığınız problemlerin nasıl aştığınızı anlatabilirsiniz. Burada önemli olan; problem çözebilme kabiliyetinizi net bir biçimde ifade edebilmeniz.

 

 

Yeni Mezunlar İçin Örnek Sorular

  • Üniversite eğitiminize devam ederken herhangi bir iş tecrübeniz oldu mu?
  • Hobileriniz nelerdir?
  • Mesleki eğitimin size neler kazandırdığını düşünüyorsunuz?
  • Üst öğretime devam etmeyi düşünüyor musunuz?
  • Mesleğinizle ilgili son gelişmeler nelerdir?
  • Bitirme dereceniz ve en çok ilgi duyduğunuz dersler nelerdir?
  • Üniversitede katıldığınız sosyal aktiviteler nelerdir?
  • Mezun olduğunuz bölümü neden seçtiniz?