PDR Günleri'nin İlki Gerçekleştirildi

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı’nın bu yıl ilkini düzenlediği PDR Günleri,17-18 Nisan tarihlerinde Haliç Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarında kürsüye çıkan Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Dr. Muhammet Öztabak, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programının geniş bir yelpaze olduğunu, öğrencilerin bu yelpaze içinde farklı alanlarda çalışan birçok hoca ile PDR Günlerinde tanışma fırsatı yakalayacaklarını ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman ise PDR mezunlarının insana doğrudan dokunan bir mesleği icra edecek olmalarının büyük bir sorumluluk gerektirdiğini, topluma katkı sunmanın değerli bir iş olduğunu dile getirdi.

PDR Günlerinde, Uzman Psikolojik Danışman Kemal Aybatan, Uzman Psikolojik Danışman Zehra Eminoğlu, Uzman Psikolog Cüneyt Bulut, Prof. Dr. Hasan Bacanlı, Uzman Psikolojik Danışman Ersel Kocaboz, Uzman Dr. Tahir Özakkaş, Prof. Dr. Engin Deniz, Spor Psikoloğu Burak Otyakmaz konuşmacı olarak yer aldı.

“Özel yetenekli bireylerin özellikleri iyi bilinmeli”

Uzman Psikolojik Danışman Zehra Eminoğlu, üstün özel yetenekli bireylerin aile danışmanlığı hususunda bilgilendirmelerde bulundu. Özel yetenekli çocukları olan ailelerle çalışmak isteyenlerin bu çocukların özelliklerini iyi bilmeleri gerektiğini belirten Eminoğlu, ailelerle birlikte çalışacak geleceğin psikolojik danışmanlarına, çocukların hangi yeteneklerinin daha belirgin olduklarını fark edip bunlarla ilgili etkinlikler geliştirmelerini önerisinde bulundu.

İçgüdülerin kökeni bilinmiyor

İnsanın temel güdüleri üzerine konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bacanlı, özellikle içgüdü üzerinde durdu. Psikolojinin ilk 10 yılında insan davranışlarının içgüdülere dayalı olduğunun düşünüldüğünü, günümüzde ise içgüdü yerine kişilik özelliklerinin, değerler ve yeteneklerin kullanıldığını ifade eden Bacanlı, içgüdülerin doğuştan geldiğinin kabul edildiğini ancak kökenlerinin henüz bilinmediğini dile getirdi.

Psikolojik danışmanların sorumluluklarından, görevlerinden söz eden Dr. Tahir Özakkaş; iyi bir psikolojik danışmanın gözlemleme, bilgilendirme, eğitim verme, müdahale etme, takip etme, gerektiğinde yönlendirme yapma gibi birçok görevi olduğunu belirterek, adaylara mesleklerini severek yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Alanında uzman isimlerin konuşmalarının yanında öğrenci etkinliklerinin de yer aldığı PDR Günleri, farklı üniversitelerden öğrencilerin de katılımıyla sona erdi.