Bir girişimcilik hikayesi

Kariyer Merkezi mezun ve öğrenci ziyaretleri kapsamında Grafik Tasarım Bölümü öğrencimiz Talha Akbulut’un kurduğu PapsCover firmasında ziyaret ettik.

Kendi işinizi kurmak çocuk yetiştirmek gibi emek isteyen bir süreç

Bir iş fikrini kurmak, büyütmek uzun, sabır gerektiren zorlu bir süreç. Bu yola çıkarken birçok şeyden fedakarlık etmeniz gerekli. Arkadaşlarınızla dışarıda gezmek, eğitim, sosyal hayat gibi birçok şeyi arkanızda bırakmanız ve sadece işinizle ilgilenmeniz gerekiyor. Çünkü bu sizin çocuğunuz gibi sürekli emek isteyen, ilgilenilmesi gereken bir durum. İşinizi bir kenara bırakıp kendinize vakit ayırmanız çok zor. Çünkü bu iş sizin emeğinizle gelişen ve büyüyen bir şey onu bırakmak demek gelirinizi ve geleceğinizi bir kenara bırakmanız demek.

Tasarıma olan hevesim beni mimarlık bölümüne yönlendirdi ama farklı bir alana yönelmek zorunda kaldım.

Ortaokuldan beri grafik işleri, teknoloji portalı gibi bir şeyler kurmak istiyordum. Otomobil tasarımları yapmayı çok istiyordum. Grafik alanlarında bir şeyler yapma isteğim hep vardı. Tasarıma olan eğilimim beni mimarlık bölümü seçmeye yöneltti ancak belli bir süre sonra Mimarlık alanında aradığımı bulamadığımı fark ettim. Ürün odaklı tasarım daha çok ilgimi çekiyordu bu sebeple Grafik Tasarım bölümüne geçiş yaptım. Bir iş kuruyorsanız eğitiminiz de diğer her şey gibi yarım kalıyor ne yazık ki. Biz üç arkadaş her üniversite öğrencisi gibi bir iş kuralım niyetindeydik ama tam olarak ne iş yapacağımıza karar verememiştik. Kafelerde bir araya geliyor konuşuyor, iş fikirlerini tartışıyorduk. Bir gün bir tanıdığımız elindeki malzemeyi göstererek telefon, laptop gibi ürünleri kaplayabileceğimizden bahsetti. Biz de bu ürünü beğenerek yola çıktık.

Başta sermaye nasıl buluruz? Ofis nasıl hallederiz? Diye düşünmeden direkt girişime başlamıştık

Şimdi dönüm geçmişe baktığımızda ne kadar cesur olduğumuzu görüyoruz. Cebimizde çok az para, ofisimiz yok bir deli cesareti işe girişmişiz. İlk siparişlerimizi kafede oturup telefonlara kaplayarak yapmıştık. İlk önce oturduğumuz apartmanın altında oyun alanı olarak kullanılan bir yerde başladık işe, sonrasında babamın ofisinde küçük bir yerde, sonrasında daha büyük bir ofis derken bugün üretimin, tasarımın, kargolamanın olduğu büyük bir yapıya dönüştü her şey.

İş kurma fikrinden sonra çevremizdeki büyük bir kesim destek vermedi bize. Ürünü beğeniyorlardı ama kullanmak istemiyorlardı. Ailelerimiz bu konuda bize engel olmadı çok şükür. Hepimiz ticaretle uğraşan ailelerin çocuklarıydık o yüzden onlar da bizim ticari bir süreçte olduğumuzu biliyorlar ve bir şekilde engel olmuyorlardı. Biz işi kurduktan sonra KOSGEB gibi kurumların teşviklerini araştırdık. Üç ortak olduğumuz için büyük gelir vergisi avantajları olduğunu gördük ve bunları kullandık. Bu anlamda devletin sunduğu katkıları yeni girişimler için büyük avantajlar sağlıyordu.

İş kurmak demek sıfırdan birçok şeyi öğrenmek demek. Girişimcilik size muhasebeyi, pazarlamayı, e ticaret, tasarım, yöneticilik, kar zarar, verginin ne demek, müşteri deneyimi ve satış sonrası ürünün desteği, problemleri çözmek, teknolojiyi takip etmek ve yeni çıkan ürünleri bilmek gibi birçok önemli konuyu öğretir. Bu süreçlerin hepsine tek başınıza maruz kalır ve çözümler üretmek zorunda kalırsınız. Biz uzun zamandır bu süreçlerle uğraştığım için kendime hiç vakit ayıramıyordum. Çünkü siz işe gelmezseniz iş yürümüyor, kimse sizin yerinize işinizi yapmıyor. Tüm süreçler, ekip size bağlı olarak yürüyor. İlk defa uzun yıllar sonra kendime yeni bir şeyler alıp giyebildim. Bahsettiğim bu iş süreci sabah başlayan gece yarılarına kadar süren bir durum. Biraz daha çalışayım da işimizi daha çok geliştirelim diyerek çalışıyorsunuz. O yüzden dinlenmeye, yeni şeyler denemeye çok da fırsatınız olmuyor.

Bu alanda en büyük yetkinlik: Dürüstlük

Yaptığınız her işte olduğu gibi bu işte de dürüstlük çok önemli bir yetkinlik. İş fikri sizin ama içerideki çalışanların da sizinle aynı vizyona inanması ve çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu sebeple işe aldığımız her insanda biz dürüstlüğün ne kadar önemli bir meziyet olduğunu görmüş olduk. İşimizi bizimle birlikte geliştirebilecek insanlara ihtiyacımız var. Bu fikri yarı yolda bırakıp gitmeyecek ve bizimle uzun yol yürüyecek insanları arıyoruz o yüzden.

Okulla birlikte iş kurup yönetmek çok zor oluyor

Girişimcilik düşünen kişiler okulla birlikte yürümeyeceğini bilmeliler. İnsanlar genellikle üniversiteyi mezun olup bir işe girerek para kazanmak için okuyorlar. İş kurmak size para kazandırıyor evet ama para kazanana kadar çok zor süreçlerden geçiyorsunuz ve zaman zaman bırakıp gitmek istiyorsunuz ama bu sefer harcadığınız emek sizi vazgeçiriyor. Öğrenci iken çok daha fazla gezmek, öğrenmek ve araştırmak için fırsatı oluyor insanın ama aynı zamanda bir işi de yürütmek okurken gerçekten çok zor bu sebeple iyi bir araştırma süreci ve kişisel gelişim her zaman her sektörde sizlere avantaj sağlayacaktır. Bir de girişiminiz tuttuğu zaman artık her şey rutinleşebilir, sizleri durağanlığa itebilir. Asıl o zaman değişime ihtiyacınız oluyor ve bu değişimi oluşturabilecek iradeyi ortaya koymanız gerekiyor.

Talha’ya iş hayatında başarılar diliyoruz. Kurmuş olduğu firma hakkında daha fazla bilgi için https://www.papscover.com/ inceleyebilirsiniz.