Fırçanın kağıt üzerinde kat ettiği kilometre çok önemli

Kariyer Merkezi mezun ziyaretleri kapsamında Geleneksel Türk Sanatları mezunumuz Zehra AKDENİZ’i Büyük Çamlıca Camii’nde bulunan Mustafa Çelebi Sanat Atölyesi’nde ziyaret ettik.

Sahayı bilerek lisans eğitimi almak büyük avantaj sağladı

Lisans eğitimi öncesinde Pendik Belediyesi’nde minyatür alanında eğitim vermekte olan Akdeniz, beş yıllık bir alan tecrübesi sonrası lisans eğitimi almanın avantajlarını yaşadığını belirtti. Minyatür alanından sonra tezhip alanına yöneldiğini ve birbirlerini beslediklerini fark ettiğini söyleyen Akdeniz, bu alanda eğitim alma kararının sektörde daha büyük projelerde akademik bakış açısına ihtiyaç duyulmasının neden olduğunu aktardı.

“Bu alanda kariyer hedefleyen kişilerin sanat camiasında isim yapmış isimleri tanıyor ve takip ediyor. Bu sebeple Üniversite seçimimde üniversitemizin güçlü akademik kadrosu benim için önemli bir faktör oldu.” dedi.

Eğitimim sürecinde büyük projelerde çalışma fırsatı yakaladım.

Üniversitemde daha öncesinde elde ettiğim tecrübeden dolayı lisans eğitiminin benim için zaman kaybı olacağını düşünüyordum ancak deneyimli akademik kadro bana farkındalık ve bakış açısı kazandırarak bilgilerimi üçe katlamamı sağladı. Böylelikle dışarıdan iş alabilmeye ve çeşitli projelerde çalışma fırsatını da yakalamış oldum.

Lisans eğitimim sürecinde “Fatih Projesi” kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencileri arasında hocalarımın referansıyla yer alma şansı yakaladım. Bu projede yer alarak hem akademik bakış açısını, hem uygulama alanlarını tecrübe etme fırsatı yakaladım. Ayrıca Büyük Çamlıca Camii’sinde minyatür ve hat sanatları alanında da hocamız Mustafa Nasuhi Çelebi yönetiminde çalışma fırsatı yakaladım.

Bu alanda çalışmak isteyenler sabırlı ve genel kültürlü olmalılar

Geleneksel Türk Sanatları alanında çalışmak isteyenler sabırlı olmalı ve günceli takip etmeliler. Çünkü genel kültür sizin sanata bakış açınıza ve üretmenize büyük katkı sunuyor. Yabancı sanatçılarla iletişime geçmek, onların sergilerine katılmak ve neyi nasıl aktardıklarını anlamak bu işi yapacak kişiler için büyük önem arz ediyor. Ayrıca bu alanda günümüzde “usta” dediğiniz kişilere saygı çok önemli, onların dediklerini temel anlamda çok iyi dinlemelisiniz ama ustanızı da geçmek için çaba sarf etmelisiniz. Bu alanda “usta” olarak addedilen kişilerin de yetiştirdiği “çırak”larını kendilerini aşmaları için yetiştirmeleri gerektiğini belirten Akdeniz, şu an çalıştığı işyerinde bu fırsatın sunulmasından dolayı çok memnun olduğunu söyledi.

Sanat alanında fırçanın kat ettiği kilometre çok önemli

Bu alanda çalışmak isteyen öğrencilerin kağıt üzerinde fırçalarını uzun süre kullanmaları çok önemli. Bu anlamda, girdikleri derslerde seçtikleri alana özel atölye derslerini sadece iyi not almak için değil sürekli sanatla meşguliyet olarak görmeliler. Ders dışında da bu alanda sürekli pratik yapmalılar ve sanatı yaşatmaya devam etmeliler. Klasik Türk Sanatları için sadece üniversite eğitimi yetmeyecektir bu sebeple sürekli pratik yapmaları, çevrelerindeki sanat galerilerini, kursları ve sanatçıları takip ederek genel kültürlerini de artırmalıdırlar.

Mezunlarımızın deneyimlerini aktaracağımız sektörel ziyaretlerimiz devam edecektir.