Kariyer Merkezi olarak öğrencilerimizin staj deneyimlerini dinliyor, staj yapacak öğrencilere bu deneyimleri aktarıyoruz. Bu haftaki konuğumuz Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencimiz Zehra Kondakçı. Zehra, Ulusal Staj Programı vesilesiyle staj yaptığı İstanbul Tershanesi’ni ve deneyimlerini anlatıyor.
Staj sana neler kattı?
Alanımdaki mühendislerin ve teknikerlerin arasındaki iletişimi görmemi, teknikerlerin mühendislerden beklentilerini anlamamı sağladı. Süreçleri gözlemlemem açısından çok faydalıydı. Savaş gemilerini gördüm. Hayatımda kaç kez savaş gemisine girebilirdim ki? Bu benim için çok güzel bir deneyimdi. Milli gemileri gezdik mesela. Milli teknolojilerimizi görmek müthişti. Aselsan’ın yaptığı silahlar gemideydi örneğin. Geminin tüm elektronik sistemlerini gördüm. Yüksek gerilim dağıtım sistemleri hem anlattılar hem somut bir şekilde yerinde gördüm. Muhtemelen hayatımda bir daha göremeyeceğim devasa jeneratörler gördüm. Savaş gemisi ve normal gemi sistemlerinin farkını öğrendim.
Aldığın eğitimi sahada tecrübe etmek nasıldı? Birkaç cümleyle anlatabilir misin?
Çok fazla tecrübe edemedim daha ikinci sınıfı yeni bitirmiştim. Gemi elektriği çok geniş bir alan bir de. Bu yıl biraz daha elektrik elektronik kısmına gireceğiz. Ama şimdiden teori ve pratiğin çok farklı olduğunu gördüm. Orada bambaşka bir dünya var.
Staj yaptığın sektör Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinden sence neler bekliyor?
Tüm teknikerler mühendislerin masa başında değil sahada olmalarını bekliyor. Çoğu mühendis işin içine girmiyordu. Çoğu işi teknikerler yapıyordu örneğin. Staj yapan öğrenciler öğrenmeye istekli olmalılar. Saygınlık kazanmak lazım, donanımlı olmalı ve öğrenme isteğinizi göstermeniz lazım.
Staj yapacak arkadaşlarına neler tavsiye edersin?
İkinci sınıflarsa kamu, üçüncü sınıfta özel sektör seçmelerini öneririm. Öğrenmeye açık olmalılar. Kimse sizin peşinizden koşmaz. Siz öğrenmek istemedikçe kimse size bir şey öğretmez. İsteğinizi göstermezseniz bütün gün oturursunuz.
Sence bir öğrenci neden staj yapmalı?
Üniversite hayatında teorik dersler görüyoruz. İş hayatına girdiğinizde şaşırmamak için, çalışacağınız alanı belirlemek için staj yapmanız gerekiyor. İlginiz ortaya çıkar, ilerleyeceği alan ortaya çıkar.
Staj yapmanın en güzel, en verimli tarafı neydi?
Elektrik makinalarını görmek çok verimliydi. Öğrendiğiniz şeyin nasıl bir noktaya vardığını görmek çok güzel. Öğrendiğiniz bilgilerle insanlar savaş gemisi yapıyor, bu basit bir şey değil. Motivasyonunuz da daha çok artıyor bunları gördükçe.
Staj yaparken seni en çok zorlayan üç şey sayabilir misin?
Kadınlar genelde memuriyet kısmında yer alıyordu ve teknik tarafta pek kadın yoktu. Sadece bir arkadaşım ve ben vardık. Sosyal anlamda biraz zorluyordu açıkçası, erkeklerin çalışma prensiplerine göre tasarlanmış bir sektör olduğunu anlıyorsunuz. Bu sebeple temel konular bile sizleri zorlayabiliyor örnek olarak kadınlar lavabosu bile çok uzaktaydı. Ama mühendisliğin birçok alanında bu tarz problemler var tabii. Bununla da baş edebilmeyi öğrenebiliyorsunuz.