Gönüllü Staj Yaparak İş Deneyimi Kazandım
26 Aralık 2022

Sektörel tecrübelerini dinlediğimiz “Mezun Görüşmeleri” serimizde Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde Psikolog olarak çalışan mezunumuz Münire Önal’ı özel ofisinde ziyaret ettik.

İşe giriş süreciniz nasıldı?

Daha önce staj yaptığım yer olduğu için mezun olur olmaz 3 ay içinde işe yerleştim. Burada gönüllü staj yapıyordum. Mezun olunca KPSS’ye girdim ve yöneticimin de referansı ile sözleşmeli olarak başladım. Aynı zamanda daha esnek bir çalışma da yapmak için kendi ofisimi açtım. Yeme bozuklukları ile de ilgilendiğim için diyetisyen olan çocukluk arkadaşım ile kiraladığımız ofiste etkileşimli olarak danışanlarımızı ağırlıyoruz.

Sence sektöre yeni adım atan mezunlar için hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler önemli?

Kesinlikle etkileyici bir dinleyici olmak gerekiyor. Karşımızdaki kişiye o güveni ve inancı vermemiz lazım ki kendisini rahat bir şekilde ifade edebilsinler. Yardımcı olabilmek için dinlediğini anlama yeteneği olmalı.

İş hayatında seni en çok ne zorluyor?

Aslında rutin ve düzen seviyorum bu yüzden pek zorlanmıyorum. Tabi mesleğimin ilk zamanlarında gelen ağır vakalar olabiliyordu. Orada duygusal bağ kurmamak için öncelikle kendimiz arınmamız gerekiyor.

Teorik eğitimde öğrendiklerini pratikte kullanabiliyor musun?

Aldığım eğitim pratikte kullanmam için kapı açıyor. Eğitim yeterli oldu tabii ki ama bunun yanında mesleğimi destekleyici farklı eğitimler de aldım. Eğitime her zaman da devam etmeliyiz. Ben çocuk ergen üzerinden tamamladım ve bu alana yöneldim. İlerlemeye de devam edeceğim.

Bölümü okuyan öğrencilere neler önerirsin?

Çok fazla staj yapmalarını öneriyorum. Bizim bölümümüzde zorunlu staj yok fakat gönüllü staj yapmakta çok fayda var. Ben 1 ay boyunca staj yapmak için uğraştığım günleri hatırlıyorum. İyi ki de yapmışım. Eğitimde sözlü ve yazılı olarak görüyordum ama deneyimlemek çok farklı oluyor. Para kazanma düşüncesi olmadan öncelikle mesleği öğrenmek için iş yapsınlar. Ben Cv’mi hep staj deneyimlerim ile doldurdum. Bana da zor geliyordu o dönemler ama uygulama yapıyorduk ve deneyim kazanıyorduk. Öğrenciyken pek anlayamıyorsunuz önemini ama mezun olup iş hayatına atılınca ne kadar önemli olduğu görüyorsunuz. Hocalarımızı mutlaka dinlesinler.  Güler Hoca, Itır Hoca ve diğer hocalarımız bizi staj yapmamız deneyim kazanmamız konusunda hep teşvik ediyorlardı. İstekli, hevesli olun eğitim hayatınızda ve staj hayatınızda hep aktif olun ki kapılar size açılsın.