Kendinizi Tanımak İçin Vakit Ayırın

Mezunlarımızın iş hayatı deneyimlerini dinlediğimiz “mezun röportajları” serimizde Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri programı mezunumuz Sedat Bahçeçi ile görüştük. Keyvan Havacılık’ta Havacılık Veri Alma Uzmanı görevinde çalışan Bahçeçi, “Kendimizi tanımaya daha fazla vakit ayırmalıyız” diyor.

İşe giriş süreçleri nasıldı?

Pandemi döneminde daha çok evden eğitim almamızın da etkisiyle kariyer.net üzerinden ilanlara başvuruyordum. Firmayı bu şekilde buldum ve başvurduktan bir buçuk ay sonra mülakata çağrıldım. Genel anlamda firmada ön eleme sınavına tabi tutuluyoruz ve bu sınavdan belli bir puanın üstünde aldığınızda mülakat aşamasına geçebiliyorsunuz. Çalıştığım firma bu sektörde dünyada dördüncü ve ülkemizde tek olan bir firma. Bu sebeple aradıkları nitelikler daha çok havacılık sektörüne ilgi duyan ve bu alanda kariyer hedefleyen insanlar. Ülkemizde çok yeni bir sektör olduğu için de deneyimden çok firmanın yapısına ve vizyonuna katkı sunacak insanları işe alıyorlar.

Hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler etkili oldu? İş hayatında hangi nitelikler kullanılıyor?

Firmadaki görevim Dünya’daki 195 havalimanından uçuş verilerini toplamak ve yazılım analizi için ilgili birimlere iletmek. Yaptığım işte dikkat çok önemli bir faktör ayrıca analiz yeteneği, pratiklik de kullanmanız gereken özellikler olarak karşımıza çıkıyor.

İş hayatında seni en çok ne zorluyor?

İş hayatında Sivil Havacılık programını okumadan önce İş Sağlığı ve Güvenliği teknikerliği işiyle uğraşıyordum. Orada en çok beni zorlayan unsur güvendi. O yüzden girdiğim işyerinde de ekip arkadaşlarıma güvenmek benim için çok önemli. Çalıştığım yerde huzurlu bir şekilde çalışmamı sağlayan duygu da bu oluyor. Şu an çalıştığım yerde insanlara güvenebiliyor olmam da beni zorlayacak bir şeyin olmamasını sağlıyor.

Teorik eğitimde öğrendiklerini kullanabiliyor musun?

Pandemide okumanın dezavantajlarını gören ve yaşayan bir eğitim dönemi geçirdik. Bu sebeple uzaktan eğitimle ve pratikten uzak bir süreç geçirmemiz bizi bir hayli zorladı. Havacılık alanında bir arkadaşımın bu sektörde çalışan insanların hayatlarının ne kadar sosyal ve eğlenceli geçtiğini dinlememle bu programı seçmiştim. Ancak şimdi bana bu bölümü öneren arkadaşlarım farklı sektörlerde çalışıyorlar. Bahsettikleri o yoğun ve çok gezilen hayatı yaşarken aslında ailenize, arkadaşlarınıza daha az vakit ayırabiliyorsunuz. Aldığımız eğitimde özellikle temel havacılık endüstrisi hakkında bilgi sahibi olmanız bile sizler için bir farkındalık oluşturuyor.

Üniversite başlarken hayal ettiğin ve şu an ki durumun arasındaki fark nedir? Bölümü okuyan öğrencilere önerilerin nelerdir?

Kendimi tanımak için daha fazla vakit ayırırdım. Birçoğumuz iş hayatında deneyerek nelere yatkın olduğumuzu görebiliyoruz. Çalıştığım sektör de havacılık alanında farklı kariyer fırsatları sunan ve herkese açık bir alan bu sebeple daha önceki iş tecrübelerime bakarak kendimi tanımak ve geliştirmek için zaman ayırırdım ve öğrenci arkadaşlara da bunu önerebilirim.