Mezunlarımızın iş hayatı deneyimlerini dinlediğimiz “mezun röportajları” serimizde Grafik Tasarım bölümü mezunumuz Fikret Yunus Yıldız kendi kurduğu Metus Ajans’ta görüştük.
Firma kurma hikayen nasıldı?
Geçmişte ajanslarda, girişimlerde ve freelance çalışmıştım. Babam her zaman başkasının işinde iki bin lira kazanacağına kendi işinde bin lira kazan derdi. Bu benim için her zaman motivasyon kaynağı oldu. Networkum vardı ve bu çevreyi işimi büyütmek için kullanma kararını alarak firmamı kurdum.
Hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler etkili oldu? İş hayatında hangi nitelikler kullanılıyor?
Alana hakim olmak çok önemli her sektörde olduğu gibi. İletişim ve liderlik yetenekleri benim işimde önemli özellikler. Ekibimiz beş altı kişiden oluşuyor ama projelere bağlı olarak sayımız artıp azalıyor. Bu ekipteki bazı arkadaşlarım şehir dışında çalışıyorlar bu sebeple ekibi organize etmek, iş takibi yapmak ve disipline etmek için iletişim ve liderlik önemli.
İş hayatında seni en çok ne zorluyor?
İşimizde her ay iş gelmeyebiliyor bu sebeple iş olmayan aylarda motivasyonunu yüksek tutmak gerekiyor ve bu kolay bir şey değil. Yurtdışında da bağlantılarım var ve İngilizce bilmemek dezavantaj haline gelebiliyor. Ülkemizde yaptığınız işle ilgili pazarlık inanılmaz yapılıyor. Fiyatı kırmaya çalışmak işinize biçtiğiniz değeri pahalı bulmak karşılaştığımız şeylerden ama yurtdışında genelde pazarlıksız olarak işlerinizi yapabiliyorsunuz.
Teorik eğitimde öğrendiklerini kullanabiliyor musun?
Teorik eğitimde öğrendiklerimin haricinde ben yazılıma her zaman ilgi duydum abimden dolayı. Bu sebeple yurtdışından online yazılım kursu satın alarak bu alanda kendimi geliştirdim. Üniversitenin eğitimi yanında size sağladığı network de çok önemli. Akademisyenler ve onların çevresi, arkadaşlarınız, tanıştığınız farklı insanlar size her zaman yeni fırsat kapıları açıyor.
Üniversite başlarken hayal ettiğin ve şu an ki durumun arasındaki fark nedir? Bölümü okuyan öğrencilere önerilerin nelerdir?
Sorumluluk almadığım öğrencilik zamanlarını özlüyorum. (gülüyor) Okuldayken kesinlikle iş hayatını erkenden tanımak çok önemli. İlk iki sene belki öğrenciliğin keyfini sürmeli ve şehir dışından geliyorsanız şehri tanımaya vakit ayırmalısınız. Sonrasında üçüncü sınıfta artık merak ettiğiniz alanlarla ilgili iş ve staj arayışına girmelisiniz diye düşünüyorum. O zaman iş hayatının şokunu daha erken atlatabilirsiniz.