LinkedIn’den sektörü takip edip, girişken olmanızda fayda var

Sektörel tecrübelerini dinlediğimiz “Mezun Görüşmeleri” serimizde Datakom bünyesinde Donanım Tasarım Mühendisi olarak çalışan mezunumuz Mehmet Akif Baştuğ’u ziyaret ettik.

İşe giriş süreciniz nasıldı?

Bir önceki iş yerime staj yapmak için girmiştim. Mezun olunca burada devam ettim. Daha sonra LinkedIn üzerinden şu anki çalıştığım firmaya başvurdum. Telefon ile dönüş yaptılar ve sözlü mülakata çağırdılar. Tecrübelerimden ve deneyimlerimden bahsettim. Donanım Tasarım Mühendisi olarak kabul edildim.

Sence sektöre yeni adım atan mezunlar için hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler önemli?

Belli alanlarda uzmanlık isteniyor. Ben güç elektriği alanında uzmanlaşıp bu alanda ilerlemek istedim. Bu yüzden kişi bir alanda uzmanlaşıyorsa verimliliği artıyor.

İş hayatında seni en çok ne zorluyor?

İş olarak beni zorlayan bir durum olmuyor. Fakat eski iş yerimde maaşların zamanında vermemesi biraz zorluyordu. Yönetimsel olarak iyi bir firma bulmak bizim alanımızda zor

Teorik eğitimde öğrendiklerini pratikte kullanabiliyor musun?

Teori ve pratik birbirinden çok farklı. İTÜ’de yüksek lisansıma devam ediyorum. Müfredat sektörden çok uzak. Ben projeler yaparak hocalarıma sürekli sorular sorarak kendimi geliştirdim. Staj ve projeler beni bir adım ileriye taşıdı.

Bölümü okuyan öğrencilere neler önerirsin?

Staj için uğraşmaları lazım. Ben kendimi geliştirmek ve işi öğrenmek için Şişli’den Gebze’ye her gün yol gidiyordum. Hangi alanda ilerlemek istediklerine karar vermeliler ve bu alanda kendilerini geliştirmeye yönelik işler yapmalılar. LinkedIn üzerinden sektörü takip etsinler, girişken olsunlar ve yöneticilerle buradan iletişime geçsinler. Fuarlara katılsınlar, projelerinin sayısını mutlaka arttırsınlar. Son olarak dersleri ihmal etmemekte fayda var.