Mezun görüşmelerimiz için bu defa İslami İlimler Bölümü mezunlarımız Abdurrahman Gözüm ve Omar Mahairi’yi çalıştıkları Reflections Medya’da ziyaret ettik.
İşe giriş süreçleri nasıldı?
Abdurrahman: Ben program yapımcısı ve proje sorumlusu olarak görev alıyorum. Üniversite zamanında ek iş olarak yapıyordum, mezun olmadan da bir arkadaşım referansıyla tam zamanlı olarak yerleştim. Mülakatlarımız Arapça olmuştu. Arapça ve İngilizceyi hala da aktif olarak kullanıyoruz.
Omar: Ben de yapımcı olarak görev alıyorum ama aynı zamanda idari işlerle de ilgileniyorum. Ben Abdulrahman’dan daha sonra girdim ve iki mülakat yapıldı. İkisi de hem yazılı hem sözlüydü ve Arapça olarak yapıldı. Olumlu sonuçlanınca da başladım.
Hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler etkili oldu? İş hayatında hangi nitelikler kullanılıyor?
Abdurrahman: Medya sektöründe her şeyden haberdar olmak çok önemli. Örneğin siyaseti de bilmelisiniz, iklim değişikliğini de. Araştırmacı olmanız çok önemli. Bizim işler biraz sabır ister. Saatleri ve mesai kavramı yoktur. Yeri gelir hafta içi eve gidince de gündemi takip edersiniz. Yeri gelir resmi tatillerde ve izin gününüzde de…
Omar: Bence dil çok önemli. Hem İngilizce hem Arapça için söylüyorum. Kendi işimden örnek vereyim çekim izinlerinin alınmasından lojistiğine kadar iletişimde kalıyorsunuz ve dilinizi kullanarak bunları yapıyorsunuz. Ne kadar çok dil bilirseniz o kadar çok ilerliyorsunuz.
İş hayatında seni en çok ne zorluyor?
Abdurrahman: Sürekli gündemi takip ediyor olmak ve özel hayatınızın için vakit kalmaması. Her an sosyal medyaya bakıyorsunuz, haberleri takip ediyorsunuz. Bu kısım biraz zorluyor ama işin içine girince alışıyorsunuz.
Omar: İletişim çok önemli bence. Ben idari işlerle de ilgilendiğim için insan ilişkilerinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle satın alma gibi konularda insanlara maliyetleri ve gerekliliklerini anlatmak bazen çok zorlayıcı olabiliyor.
Teorik eğitimde öğrendiklerini kullanabiliyor musun?
Abdurrahman: Yaptığımız TV programlarından biri dini program. Dolayısıyla üniversitede öğrendiğim dini bilgileri epey kullanıyorum. Bazen okuldaki hocalarımızı programlarımıza konuk alıyoruz ve üniversitedeki networkümüzü de kullanıyoruz.
Omar: Benim işim biraz daha idari işler ağırlıklı olduğu için teorik bilgilerimi kullanıyorum diyemem. Ama hocalar ve arkadaşlarımla oluşan network çok işime yarıyor.
Üniversite başlarken hayal ettiğin ve şu an ki durumun arasındaki fark nedir? Bölümü okuyan öğrencilere önerilerin nelerdir?
Abdurrahman: Farklı diller öğrensinler ve sadece tek alanla sınırlı kalmasınlar. İlgi alanlarını keşfedip, okulda aldıkları eğitimi bu ilgi alanıyla nasıl birleştirebileceklerini düşünerek kendilerini geliştirsinler. Bilgiyi kullanabilecekleri alanlara bu şekilde yönelebilirler.
Omar: Yeni medyada Arapça bilen eleman pozisyonlarında epey açık var. Kendilerini buralarda geliştirebilirler. Örneğin Arapça bilen spiker, haber muhabiri arıyoruz ama bulmakta çok zorlanıyoruz. Medyaya karşı ilgileri varsa, bu pozisyonları değerlendirebilirler.