Mezun görüşmelerimiz için bu defa Psikoloji bölümü mezunumuz Zeynep Canbaş’ı psikolog olarak çalıştığı Üsküdar Engelsiz Yaşam Merkezi’nde ziyaret ettik.
İşe giriş süreçleri nasıldı?
Benim işe girişim biraz farklı oldu. Mezun olmuştum ve birçok yere başvurmama rağmen olumlu geri dönüş alamıyordum. Artık iyice ümidimi kaybetmiştim. Prof. Dr. Kemal Sayar’ın “Ümitvar Olmak” isimli bir seminerine katıldım. Seminere Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Türkmen de katılacaktı. Seminerin sonunda Hilmi Başkan gecikince, “beklerken soru cevap yapalım” dediler. İlk önce el kaldırmadım ama “bir tur daha soru alacağız” dediklerinde ben de el kaldırdım. O sırada Hilmi Başkan da salona girmiş, bilmiyordum. Kemal Hoca’ya “aylardır iş arıyorum ve olumlu dönüş alamıyorum. Ben nasıl umudumu koruyabilirim?” diye sordum. O da çok güzel bir cevap verdi. Cevabının ardından hediye takdimi için Hilmi Başkan da sahneye çıktı ve mikrofonu eline aldığında “psikolog kızımız bizi çok üzdü, onu işe alacağız” dedi ve salondaki katılımcılar alkışlamaya başladı. O an çok utanmış ama çok da mutlu olmuştum. Ertesi gün başkan yardımcısıyla görüştüm, mülakatlardan geçtim ve işe yerleştim.
Hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler etkili oldu? İş hayatında hangi nitelikler kullanılıyor?
Bizim alanımız iletişim alanı. Sadece sözlü iletişim de değil. Adayların hem sözlü hem yazılı iletişimi hem de diksiyonu iyi olmalı. Danışanla terapötik bağ kurabilmeli. Duygularını belli etmemeli ama robot gibi de olmamalı. Örneğin danışan bir yakının kaybını anlattığında “başınız sağolsun” diyebilmeli. Karşısındaki kişiyi empatiyle dinleyebilmeli.
İş hayatında seni en çok ne zorluyor?
Trafik! Her sabah korkunç bir trafikle işe geliyorum. Özellikle sabahları çok yoğun oluyor. Sanırım en zorlandığım kısım bu.
Teorik eğitimde öğrendiklerini kullanabiliyor musun?
Tabii… Bizde zorunlu staj yoktu fakat gönüllü olarak stajlar yaptım. Burada öğrendiklerim çok değerliydi. Staj döneminde öğrendiğim en ufak bir metaforu bile şu anki danışma dönemimde kullanıyorum.
Üniversite başlarken hayal ettiğin ve şu an ki durumun arasındaki fark nedir? Bölümü okuyan öğrencilere önerilerin nelerdir?
Dersleri sıkı takip etsinler. Mutlaka gönüllü staj yapıp deneyim elde etsinler. Yaptıkları stajlar heves ve heyecanlarını diri tutacaktır. İlerlemek istedikleri alanları belirlediklerinde bu alanlara göre eğitim alabilirler. Bence mutlaka bir hobi de edinsinler. Bizler danışanlarımızın içini boşalttığı konteynırlarıyız. Kafamızı boşaltabilmek için süpervizyon dışında da bir şeylerle uğraşmak gerekiyor. Ebruya başladım mesela, boş vakitlerimde yapıyorum ve inanılmaz iyi geliyor. İlgisi olan herkese gönülden tavsiye ederim.