Öğrenci Arkadaşlar Organizasyon ve Problem Çözme Konusunda Kendilerini Geliştirmeli

Sektörel tecrübelerini dinlediğimiz “Mezun Görüşmeleri” serimizde Kolin İnşaat bünyesinde İnşaat Mühendisi olarak çalışan mezunumuz Ali İş’i şantiye ofisinde ziyaret ettik.

İşe giriş süreciniz nasıldı?

Zorunlu stajımı Kolin İnşaatta kalite kontrol biriminde yapmıştım. Mezun olur olmaz da buradaki yöneticimin referansı ile işe alındım. Bu yüzden uzun geçen bir süreç olmadı. İşi bildiğim çalıştığım yerde hemen başladım. Şu an saha mühendisi olarak kontrol yönetim işini yapıyorum. 

Sence sektöre yeni adım atan mezunlar için hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler önemli?

Kesinlikle ikili ilişkilerinin iyi olması gerekiyor. Organizasyon ve problem çözme konusunda kendini geliştirmeli diye düşünüyorum. Proje okumayı bilmek, yabancı dili geliştirmek, ast-üst ilişkilerini bilmek de çok önemli. Çalıştığımız alanda birçok makale İngilizce ya da Almanca yazılmış bu sebeple yabancı dil bilmek sizleri daha avantajlı hale getirecektir ve dünya genelinde inşaat sektörünün malzeme, teknoloji gibi alanlarında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Psikolojiden anlamak da gerekli çünkü burada birçok farklı kademeden kişiyle çalışıyoruz. Aynı zamanda iş kazalarına karşı her türlü sorumluluk bizde oluyor. Bu yüzden algılarımızın açık olması gerekli.

İş hayatında seni en çok ne zorluyor?

Beni zorlayan bir durum olmuyor. İşimi çok severek yapıyorum. Bu yüzden de zorlayıcı bir durum görmüyorum. Raylı sistemler öğrencilik hayatımda da ilgimi çekiyordu. Kariyer olarak önünü açık gördüğüm bir alandı. Bu yüzden demiryolu alanında ilerlemek istedim. Yapacağımız en ufak bir hata ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bunun bilincinde ve titizlikle işimi severek yapıyorum.

Teorik eğitimde öğrendiklerini pratikte kullanabiliyor musun?

Teorik aldığım eğitimi alanda fazlasıyla kullanıyorum. Ama pratik eğitim sonrası sahaya gelince bambaşka da bir alan görmüş oldum. Teorik eğitimin uygulama aşamalarını stajda gördüğüm için iş hayatına adaptasyonda zorlanmadım. Eğitim konusunda hocalarımdan çok fazla şey öğrendim. Nabi Yüzer hocamızın notlarını hala okuyorum. Eğitim hayatımızda bize çok yol gösterilmiş ve bizi pratik sahaya hazırladığını şimdi daha net görüyorum.

Bölümü okuyan öğrencilere neler önerirsin?

Sektör durgun görünebilir fakat ben öyle görmüyorum. İnşaat Mühendisliğinde yöneleceğiniz alanı belirleyip bu alanda yoğunlaşırsanız sizin için faydalı olacaktır. Bu sebeple stajları çok önemsiyorum. Fırsat yaratmak ve istekli olmak sizin elinizde. LinkedIn üzerinden araştırmalar yapıp çok iyi yerlerde staj yapan ve sonrasında iş imkânı bulan kişiler var. Bu yüzden çabalamak, işi istemek ve staj yapmak çok önemli. Yurt içinde ve yurtdışında imkanları değerlendirmelisiniz. Erasmus yapmak sizi geliştirecektir. Mühendis olarak okuma kültürünüzün gelişmiş olması gerekir. Sürekli makaleler okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.